Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie akkoord met verkoop Trappistenklooster Tegelen

Geplaatst opdinsdag 8 september 2020 - 20:42

Het provinciebestuur geeft groen licht voor de verkoop het voormalige Trappistenklooster Ulingsheide in Tegelen aan sociale onderneming Rendiz uit Panningen.

Momenteel is het complex nog in handen van de stichting Emmaus Feniks, maar de financiële situatie daarvan is zeer zorgelijk. Ook mist de stichting de kennis om het abdijgebouw verder te ontwikkelen. Daarom werd gezocht naar een koper.

Half miljoen
De provincie moest voor de verkoop toestemming geven omdat ze in 2018 een half miljoen euro subsidie heeft gegeven voor de restauratie van de kerk en de sacristie van het klooster. Voorwaarde daarbij was dat het klooster tien jaar lang niet mocht worden verkocht zonder provinciale instemming. En die is er nu.

Lees ook: Nog geen besluit verkoop Trappistenklooster

Rijksmonument
In een brief aan het Limburgs Parlement meldt CDA-gedeputeerde Hubert Mackus dat de verleende subsidie goed is en goed besteed blijft. De nieuwe eigenaar verandert niks aan de bestemming van de gerestaureerde bouwdelen. Bovendien heeft Rendiz de verplichting het Rijksmonument in stand te houden op grond van de Erfgoedwet, aldus Mackus.

Maatschappelijk en culturele activiteiten
Mackus wijst er ook op dat een woongemeenschap in het trappistenklooster kan blijven. Die bestaat uit tien tot vijftien mensen met problemen. In het complex is eveneens een kringloopwinkel en een restaurant. Maatschappelijk en culturele activiteiten voor de inwoners van Tegelen blijven ook mogelijk.

"Er is derhalve geen reden om het verzoek voor verkoop af te wijzen", zo concludeert Mackus in de brief.

Lees ook: Zorgen bij bewoners over verkoop klooster Tegelen

Beperking
De nieuwe eigenaar Rendiz is een sociale onderneming die werkplekken biedt aan mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. De onderneming is in 2009 opgericht.

Eerder was er sprake van dat Rendiz maximaal 350 arbeidsmigranten wilde huisvesten in het Trappistenklooster. Een concreet plan daarvoor is (nog) niet ingediend.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen