Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciale steun voor woningen en leefbaarheid in Gennep

Geplaatst opdonderdag 25 maart 2021 - 15:54

De provincie draagt 1,1 miljoen euro bij aan de bouw van 81 woningen en het verbeteren van de leefbaarheid in Gennep.

Gedeputeerde Andy Dritty en wethouder Janine van Hulsteijn van Gennep (VVD) hebben daar donderdag een samenwerkingsovereenkomst over ondertekend.

Sloop
Belangrijk onderdeel is de bouw van 15 woningen op de plek van gemeenschapshuis De Uitkomst in de kern Ven-Zelderheide. Dat wordt gesloopt. Elf van de woningen zijn bestemd voor starters, vier voor doorstromers in het middensegment.

Multifunctioneel
Ook wordt de Sint-Antonius Abtkerk omgebouwd tot een multifunctionele accommodatie. Daar kunnen de verenigingen en organisaties terecht die nu nog van het gemeenschapshuis gebruik maken. Ook komt er een kinderopvang in dit gemeentelijk monument. De kerk wordt nu nog gebruik voor de eredienst. Die wordt verplaatst naar een klein kapelletje in het complex.

Volgens wethouder Van Hulsteijn kan de aanpak in Ven-Zelderheide rekenen op heel veel draagvlak. "We hebben hier zeer gedegen en lang aan gewerkt met de dorpsraad. Ze zien er met smart naar uit. Ven-Zelderheide krijgt nu een hart dat het zolang heeft ontbeerd vanwege de lintbebouwing. En dat is heel goed voor de leefbaarheid", aldus Van Hulsteijn.

Jongeren in eigen dorp
Zij verwacht verder dat de nieuwe woningen ertoe leiden dat jongeren in eigen dorp kunnen blijven wonen en niet naar elders vertrekken. "Ik verwacht dat zij als eerste hierop inspringen. Want tot nu toe waren er nauwelijks woningen beschikbaar, omdat er weinig doorstroming was."

Oplevering medio 2023
Het is de bedoeling dat eind 2021 wordt begonnen met de werkzaamheden aan de kerk. Nadat de nieuwe multifunctionele accommodatie gereed is, start de sloop van het gemeenschapshuis. De bouw van de woningen start in de tweede helft van 2022. Medio 2023 worden ze opgeleverd.

Behalve voor Ven-Zelderheide gaan er ook betaalbare starterswoningen gebouwd worden in Milsbeek, Heijen en Gennep zelf.

'Uniek moment'
In totaal gaat het om een investering van 18 miljoen euro. De gemeente zelf draagt 3 miljoen euro bij. Naast de provinciale bijdrage, wordt de investering gedragen door projectontwikkelaars.

"De gemeente Gennep steekt zelf echt haar nek uit", zo zegt gedeputeerde Andy Dritty. "De projecten zijn ook heel goed voor de bouwsector. Ze helpen om werknemers in de bouw een boterham te kunnen laten blijven verdienen. Dit is echt een mooie mijlpaal."

Wethouder Van Hulsteijn noemt de overeenkomst met de provincie "van ontzettend groot belang" voor Gennep. "Ik ben er dan ook heel erg blij mee. Dit is een uniek moment. We hebben heel constructief onderhandeld."

De overeenkomst met Gennep is de dertiende in zijn soort. Eerder werd ze gesloten met Beek, Beesel, Echt-Susteren, Horst aan de Maas, Landgraaf, Maastricht, Peel en Maas, Roermond, Simpelveld, Vaals, Venray en Voerendaal.

Miljoenen euro's
De provincie heeft 24 miljoen uitgetrokken om de woningbouw en leefbaarheid in centra en kernen te stimuleren. Inclusief Gennep is daarvan nu 10,5 miljoen euro uitgegeven.

Van de 1,1 miljoen voor de Noord-Limburgse gemeente komt overigens 150.000 euro uit het provinciale potje voor monumenten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen