Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciale steun voor bouw 86 appartementen in Beek

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 20:18

De provincie draagt 210.000 euro bij aan acht woningbouwprojecten in de gemeente Beek. Het gaat in totaal om 86 appartementen, met name voor senioren en starters.

Provincie en gemeente hebben daar digitaal een overeenkomst over getekend.

Leegstand
De woningen komen op de plek van leegstaande winkels, kantoren en voorzieningen waaronder het in 2018 failliet gegane Lampenpaleis en het Auwt Patronaat "Bij dat voormalige verenigingsgebouw gaat het om 14 appartementen. Maar de karakteristieke gevel van het pand blijft behouden”, aldus wethouder Ralph Diederen (CDA) van Beek. "Het wordt een mooie nieuwe invulling." In totaal gaat het bij de projecten om het wegwerken van 5660 vierkante meter leegstand.

Woonwagens
Het provinciale geld gaat voor een klein deel ook naar de uitbreiding van het aantal woonwagenstandplaatsen van zes naar acht op de locatie Bosserveldlaan. "Dat is voor de provincie eveneens een doelgroep in onze woonagenda", zo zegt gedeputeerde Andy Dritty. "Het is te prijzen dat Beek de handschoen ook voor deze groep oppakt. Dat ondersteunen wij van harte."

25 miljoen
Naast de ruim twee ton van de provincie draagt de gemeente zelf 618.000 euro bij aan de woningbouwprojecten. Volgens Dritty wordt zo met een 'redelijk bescheiden overheidsbijdrage' een investering van ruim 25 miljoen euro op gang gebracht. Een kleine 25 miljoen wordt opgebracht door projectontwikkelaars, bouwbedrijven en eigenaren.

Doorstroming
Wethouder Diederen stelt dat de nieuwe appartementen vooral de doorstroming op de woningmarkt moeten verbeteren. "Het gaat in Beek niet om ongebreideld bijbouwen. 80 procent van de huizen zijn momenteel eengezinswoningen. Maar over een aantal jaren is de gemiddelde leeftijd zestig jaar. Dan heb je een ander type woningen nodig", zo zegt de wethouder. "We willen slechte plannen schrappen en goede realiseren."

Bomen
Behalve voor de woningbouwprojecten legt de provincie ook ruim 25.000 euro op tafel voor de aanplant van 1,6 hectare bomen naast restaurant de Oude Pastorie en tussen Geverik, Kelmond en Genhout. Dat geld komt uit het potje van het 1-miljoen-bomenplan van de provincie.

Schop in de grond
Beek is de twaalfde gemeente waar de provincie een dergelijke overeenkomst mee sluit. Gedeputeerde Dritty noemt dat juist in deze corona-tijd van groot belang. "Er leeft de vrees dat bedrijven juist in deze tijd om orders verlegen zitten. Daar geven we op deze manier een impuls aan om de negatieve effecten zo klein mogelijk te maken", zo verklaart Dritty. Voorwaarde voor de provinciale steun is wel dat uiterlijk op 1 januari de 2023 de schop de grond moet ingaan voor de realisering van de projecten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen