Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciale politiek voorstander van kenniscentrum

Geplaatst opvrijdag 12 februari 2021 - 21:47

De provinciale politiek is voorstander van de oprichting van een kenniscentrum brede welvaart.

Dat bleek vrijdag tijdens een conferentie in het gouvernement over het rapport van de Brede Economische Sociale Taskforce (BEST). Dat gaat over de ontwikkeling van Limburg op de middellange termijn na corona.

Kennis verzamelen
Zo'n kenniscentrum is in het rapport één van de belangrijkste adviezen. Het moet kennis verzamelen om Limburg sterker uit de coronacrisis te laten komen. Belangstellende partijen kunnen daar dan gebruik van maken en kunnen er ook terecht voor goede voorbeelden uit theorie en praktijk. De informatie moet eveneens digitaal beschikbaar zijn.

Lees ook: Taskforce brengt coronagevolgen in kaart

Uitgewerkt voorstel
Het provinciebestuur wil rond 1 april met een uitgewerkt voorstel komen voor het kenniscentrum. Het is niet per se de bedoeling dat het in een gebouw gevestigd wordt, maar wel dat er een paar mensen worden aangewezen die de kennis gaan vergaren.

"Er zijn vaak heel goede ideeën voor na de coronacrisis. Tegelijkertijd weten we veel totaal nog niet van elkaar en weten heel wat burgers ook niet hoe het verder moet", aldus gedeputeerde Ger Koopmans (CDA). "Daarom is kennis vergaren op dit moment heel belangrijk."

Lees ook: Nieuw kenniscentrum moet Limburg uit coronacrisis helpen

Regionaliseren
Koopmans noemt het ook van groot belang voor de toekomstige ontwikkeling van Limburg dat de diverse planbureaus, zoals het Sociaal en Cultureel Planbureau, gaan regionaliseren en niet alleen meer met rapporten en adviezen voor het hele land komen. "Ook dat levert extra kennis op. Want er zijn vaak verschillen per regio. Limburg is de Randstad niet. Maar ook niet Groningen of Friesland", aldus Koopmans.

Concrete acties
Forum voor Democratie (FvD) plaatste wel nog een kanttekening bij het kenniscentrum. Dat moest geen nieuwe bureaucratische laag worden. Maar voorzitter Rianne Letschert van de Taskforce BEST benadrukte dat het de bedoeling is om de vergaarde kennis om te zetten in concrete acties.

Brede welvaart
Letschert - in het dagelijks leven rector magnificus van de Universiteit Maastricht - betoogde ook nog eens dat het in de toekomst in Limburg niet meer alleen moet gaan om economische groei, maar ook om bijvoorbeeld goed onderwijs, een gezondere bevolking, goede zorg, duurzaamheid en het aanpakken van ongelijke kansen en achterstanden. Vandaar de term 'brede welvaart'. De titel van het BEST-rapport is dan ook 'De kunst van richting te veranderen'.

De partijen in het Limburgs Parlement onderschreven het concept van brede welvaart. Tegelijkertijd werd ook duidelijk dat de praktische invulling daarvan blijft verschillen al naar gelang de politieke strekking.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen