Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciale politiek akkoord met verhoging starterslening

Geplaatst opmaandag 15 maart 2021 - 7:00

De partijen in het Limburgs Parlement geven groen licht voor een verdere verhoging van de starterslening.

Nu wordt die verstrekt bij een maximale koopprijs van 225.000 euro voor een woning. Dat wordt 245.000 euro.

Stijgende prijs
Vorig jaar werd die maximale prijs al opgetrokken van 185.000 naar 225.000 euro. Ook nu is de reden de stijgende prijs van koopwoningen. Daardoor is het aanbod aan woningen tot 225.000 euro te gering.

'Grens blijven verhogen'
In een Statencommissie verwoordde Henk van der Linden van Lokaal-Limburg het algemene gevoel door te stellen "dat hij zich helemaal kon vinden in deze verhoging".

Lees ook: Starterslening koopwoningen naar 245.000 euro

CDA-Statenlid Ingrid Voncken wees op de enorme schaarste op de woningmarkt waardoor de prijzen de pan uit rijzen. "Het is een complete gekte. Maar zolang dat blijft zullen we de grens voor de starterslening moeten blijven verhogen", vertelde Voncken.

VVD-burgercommissielid Jonathan Felix pleitte ervoor die grens naar boven of beneden aan te passen al naar gelang de huizenprijzen stijgen of dalen. "Laten we dat koppelen en tegelijk waar mogelijk helpen om woningbouwplannen versneld te realiseren", aldus Felix.

Toch de mogelijkheid om huis te kopen
Met de starterslening hebben mensen de mogelijkheid om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Ze hoeven dan de eerste drie jaren geen rente of aflossing te betalen. Via de starterslening wordt er maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd.

Lees ook: Starterslening koopwoningen verhoogd naar 225.000 euro

Met de nieuwe voorgestelde limiet wordt dat 49.000 euro, tegenover 45.000 euro nu. Bij de starterslening komt 75 procent voor rekening van de provincie.

Gemeenten
Een gemeente start garant voor het resterende kwart. Inmiddels doen 30 van de 31 Limburgse gemeenten mee of gaan dat doen. Alleen Valkenburg heeft zich nog niet aangesloten. De regeling bestaat sinds 2006. Vorig jaar werden 359 startersleningen toegekend. Dat zijn er 47 meer dan in 2019 maar nog altijd minder dan de 396 van 2018.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen