Overslaan en naar de inhoud gaan

'Provinciale meevallers in speciaal coronafonds'

Geplaatst opdinsdag 10 november 2020 - 13:15

Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil dat eventuele financiële meevallers, overschotten en besparingen tot eind 2021 in een apart coronafonds worden gestort.

Dat moet worden gebruikt om de economische schade die ondernemers en werknemers leiden als gevolg van de coronacrisis mee te helpen opvangen.

Motie
Een motie van Forum voor Democratie (FvD) werd met 25 tegen 20 stemmen aangenomen. Behalve FvD zelf, stemden PVV, VVD, D66, Lokaal-Limburg, 50Plus en één CDA’er voor. Volgens de motie blijken de ondersteuningsmaatregelen van de regering niet toereikend voor alle ondernemers en werknemers. Vandaar dat de provincie waar mogelijk moet inspringen.

Coronapotje
Voorwaarde voor storting in het provinciale coronapotje is wel dat eerst aan de verplichting moet worden gedaan dat de financiële reserve van de provincie op peil blijft. De SP behoorde net als de meeste CDA-‘ers, GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren tot de tegenstemmers.

Verstandig
SP-fractievoorzitter Van Caldenberg noemde het niet verstandig om met een speciaal potje de gevolgen van corona te lijf te gaan. "Want dan moet je wel zeggen waar je precies dat geld aan wilt uitgeven. Anders leidt dat tot stilstand", aldus Van Caldenberg. Een verregaandere motie van FvD om alle provinciale uitgaven en/of grote investeringen tegen het licht te houden in het kader van corona werd met 20 tegen 25 stemmen verworpen.

Geld voor Limburg
Gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) herhaalde in het debat het standpunt van het provinciebestuur dat de provincie niet de financiële middelen heeft voor grootschalige steun maar dat daarvoor vooral naar Den Haag en Brussel gekeken moet worden. "We proberen van daaruit zoveel mogelijk geld naar Limburg te halen", aldus Koopmans. Die zich geen voorstander bleef tonen van een speciaal coronafonds.

Begroting
De begroting voor 2021 werd overigens bijna unaniem aangenomen. Alleen de vier statenleden van GroenLinks stemden tegen. Zij vonden de begroting ‘ te conservatief en te afwachtend wat betreft de stikstofcrisis en de overgang naar duurzame energie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen