Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciale bijdrage aan Koningsdag is recordbedrag

Geplaatst opvrijdag 21 februari 2020 - 17:17

De provincie Limburg draagt naar verhouding meer bij aan Koningsdag dan de andere provincies waar Willem-Alexander tot dusver zijn verjaardag heeft gevierd.

Waar andere provincies een kwart tot een derde van de kosten op zich nemen, betaalt Limburg de helft.

1,5 miljoen
Voor het evenement op 27 april in Maastricht stelt de provincie 750.000 euro beschikbaar. De gemeente legt hetzelfde bedrag op tafel. Maastricht verwacht dat Koningsdag 1,5 miljoen euro gaat kosten.

Lees ook: Provincie betaalt helft kosten Koningsdag

Forse bijdrage
In zijn brief aan het Limburgs Parlement over de provinciale bijdrage heeft gouverneur Theo Bovens het over een 'forse bijdrage'. Toch vindt hij het bedrag niet absurd hoog. "In 2011, met Koninginnedag in Weert en Maasgouw, hebben we een soortgelijke bijdrage geleverd", zegt Bovens.

Video: L1

Koninginnedag
Toen droeg de provincie een half miljoen euro bij. Dat was 39,2 procent van het totale kostenplaatje. Deze 'traditionele' Koninginnedag kostte in totaal 1.275.000 euro. "Nu hebben we onze personele inzet in de begroting verwerkt. In 2011 hebben we dat niet gedaan", zegt Bovens. "Aan ambtelijke ondersteuning draagt de provincie 200.000 euro dit jaar bij. Voor het evenement legt Limburg 550.000 euro in.

Enige
Als je die kosten wel mee zou tellen, zou de bijdrage van de provincie destijds ook uitkomen op 50 procent", verklaart de gouverneur. Limburg is niettemin de enige provincie tot dusver die de helft van de kosten voor haar rekening neemt.

Begrotingstekort
Ook in absolute zin betaalt Limburg veel meer voor Koningsdag dan andere provincies. In het afgelopen decennium heeft geen enkele provincie 750.000 euro bijgedragen aan de verjaardag van de vorst(in). Desgevraagd ontkent de gouverneur dat de provincie zo fors bijspringt, omdat de gemeente Maastricht financieel zwaar in de min staat. In 2020 kampt Maastricht met een begrotingstekort van 11 miljoen euro, zo bleek in september 2019.

Opgelopen
De kosten van Koningsdag 'nieuwe stijl', waarbij Willem-Alexander en zijn familie nog maar één plaats bezoeken, blijken bovendien flink te zijn opgelopen. De eerste editie in Dordrecht in 2015 kostte 'maar' 950.000 euro. De provincie Zuid-Holland droeg toen een kwart miljoen euro bij (26,3 procent). Een jaar later in Zwolle was Koningsdag nóg goedkoper: 816.000 euro. De provincie Overijssel legde 300.000 euro in (36,7 procent).

Tilburg
Bij de 2017-editie, in Tilburg, stegen de kosten voor het eerst fors: 1,3 miljoen euro. Noord-Brabant droeg minder dan een kwart bij (300.000 euro).

Recordbedrag
Het recordbedrag tot nu toe is betaald voor Koningsdag in Groningen: 1.560.000 euro. De provincie gaf er 450.000 euro aan uit (28,8 procent).

Goedkoper
Vorig jaar werd Koningsdag weer goedkoper. In Amersfoort kostte het evenement 1.256.000 euro. De provincie Utrecht droeg 400.000 euro bij (31,8 procent).

Veiligheid
De kostenstijging verklaart Bovens door te wijzen op de kosten van veiligheid. Volgens hem zijn die toegenomen. Ook aan de presentatie van de regio hangt volgens de gouverneur een kostenplaatje vast.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen