Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciaal toezicht ligt op de loer voor Meerssen

Geplaatst opwoensdag 30 september 2020 - 12:22

De kans bestaat dat de gemeente Meerssen onder toezicht van de provincie Limburg komt te staan. Het lukt de gemeente namelijk niet om voor 15 november een begroting te presenteren.

De gemeente zit zonder wethouders, waardoor het bestuur volledig in handen is van burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz. Haar drie wethouders gaven er op 24 september de brui aan, toen bleek dat een motie van wantrouwen tegen dat trio een meerderheid in de gemeenteraad zou halen.

Begrotingstekort van twee miljoen
De drie ex-wethouders dreigden zelf al eerder met opstappen, als diezelfde gemeenteraad niet voor een herindeling met Maastricht zou kiezen. De financiële situatie van Meerssen is met een begrotingstekort van twee miljoen euro namelijk allesbehalve rooskleurig, waardoor een samenvoeging met de provinciehoofdstad volgens het drietal onafwendbaar is. Zij hebben inmiddels het gevoel dat de gemeenteraad hen verwijt dat het zwartkijkers zijn.

Lees ook: Oud-wethouders Meerssen: ‘Ons werd zwartkijken verweten’

GS moet eerst fiat geven
Preventief toezicht betekent voor Meerssen concreet dat Gedeputeerde Staten (GS) de begroting voor het jaar 2021 van Meerssen eerst moet goedkeuren, voordat de gemeente met de uitvoering van beleid aan de slag kan. Bovendien moet GS ook eerst een fiat geven over eventuele wijzigingen in die begroting. "Dat geldt dus ook voor investeringen die Meerssen wellicht wil doen", laat een woordvoerster van de provincie Limburg weten.

Slag om de arm
De Gemeentewet bepaalt dat gemeenten voor 15 november een begroting moeten kunnen presenteren. Vanuit Meerssen is al bekendgemaakt dat die datum niet gehaald wordt. Daardoor lijkt de gemeente af te stevenen op preventief toezicht vanuit de provincie, al houdt die vooralsnog een slag om de arm: "De provincie zal zich erop beraden hoe hiermee om te gaan", zegt de provinciewoordvoerster over het niet halen van de deadline door Meerssen.

Wanneer Meerssen de begroting wél klaar denkt te hebben is niet bekend. Op dit werken de fracties in de gemeenteraad aan de richting die de begroting uit moet gaan. "Daarna komt duidelijkheid over de datum waarop de begroting gepresenteerd wordt", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen