Overslaan en naar de inhoud gaan

Protocol voor carnavalskarren Maastricht

Geplaatst opvrijdag 7 november 2014 - 7:11

Een groep eigenaren van carnavalskarren gaat, samen met de gemeente Maastricht, een protocol opstellen om de overlast van kaare tijdens carnaval terug te dringen.

Ook wordt een keurmerk geïntroduceerd. Dat is deze week afgesproken bij een discussieavond over carnavalskarren.

Gevaarlijke situaties
De gemeente Maastricht besloot eigenaren uit te nodigen omdat uit de evaluatie van vastelaovend 2014 bleek dat de karren de grootste overlastpost zijn. Niet alleen produceren ze te veel geluid, ook ontstaan er gevaarlijke situaties door zelf meegenomen biertaps, friteuses en barbecues.

Zeker omdat ze in aantal in rap tempo toenemen - de gemeente telde er afgelopen carnaval 150 - wil het stadsbestuur komen tot maatregelen. "Daarbij willen wij als gemeente zo weinig mogelijk opleggen, we willen vooral dat het vanuit de vierders zélf komt", hield horeca-ambtenaar Frans van de Weerdt de bijna 75 aanwezigen bij de discussieavond voor.

Afgesproken is nu dat een groepje eigenaren van carnavalskarren aan de slag gaat met een protocol.

Durven aanspreken
Daarop komen onder meer regels voor het meenemen van koolzuurflessen om zelf te kunnen tappen op de karren, afspraken over geluidssterkte en een oproep om smalle straten te vermijden. De gemeente faciliteert, zegt Van de Weerdt. "Karren horen tegenwoordig bij de vastelaovend, maar het zou goed zijn als er een cultuur ontstaat onder eigenaren waarin ze elkaar kunnen en durven aanspreken."

Een keurmerk voor kaare moet laten zien welke karren zich aan de afspraken houden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Het publiek tijdens de LVK-finale van 2011
LVK waarschuwt artiesten voor oplichter
Odin Wijnhoven stadsprins van Maastricht
Carnavalskarren Maastricht niet meer dan 85 decibel
Carnavalskoorts is het grootst in Venlo en Venray
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen