Overslaan en naar de inhoud gaan

Protocol voor carnavalskarren Maastricht

Geplaatst opvrijdag 7 november 2014 - 7:11

Een groep eigenaren van carnavalskarren gaat, samen met de gemeente Maastricht, een protocol opstellen om de overlast van kaare tijdens carnaval terug te dringen.

Ook wordt een keurmerk geïntroduceerd. Dat is deze week afgesproken bij een discussieavond over carnavalskarren.

Gevaarlijke situaties
De gemeente Maastricht besloot eigenaren uit te nodigen omdat uit de evaluatie van vastelaovend 2014 bleek dat de karren de grootste overlastpost zijn. Niet alleen produceren ze te veel geluid, ook ontstaan er gevaarlijke situaties door zelf meegenomen biertaps, friteuses en barbecues.

Zeker omdat ze in aantal in rap tempo toenemen - de gemeente telde er afgelopen carnaval 150 - wil het stadsbestuur komen tot maatregelen. "Daarbij willen wij als gemeente zo weinig mogelijk opleggen, we willen vooral dat het vanuit de vierders zélf komt", hield horeca-ambtenaar Frans van de Weerdt de bijna 75 aanwezigen bij de discussieavond voor.

Afgesproken is nu dat een groepje eigenaren van carnavalskarren aan de slag gaat met een protocol.

Durven aanspreken
Daarop komen onder meer regels voor het meenemen van koolzuurflessen om zelf te kunnen tappen op de karren, afspraken over geluidssterkte en een oproep om smalle straten te vermijden. De gemeente faciliteert, zegt Van de Weerdt. "Karren horen tegenwoordig bij de vastelaovend, maar het zou goed zijn als er een cultuur ontstaat onder eigenaren waarin ze elkaar kunnen en durven aanspreken."

Een keurmerk voor kaare moet laten zien welke karren zich aan de afspraken houden.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Het publiek tijdens de LVK-finale van 2011
LVK waarschuwt artiesten voor oplichter
Odin Wijnhoven stadsprins van Maastricht
Carnavalskarren Maastricht niet meer dan 85 decibel
Carnavalskoorts is het grootst in Venlo en Venray
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen