Overslaan en naar de inhoud gaan

Protestmars jezidi's trekt door Zuid-Limburg

Geplaatst opdonderdag 23 maart 2017 - 14:57

Een protestmars met zo'n 50 jezidi's trekt donderdagmiddag door Zuid-Limburg.

De protestmars begon op 20 maart in Düsseldorf, en komt via verschillende etappes op 27 maart aan in Brussel. De etappe van donderdag begon 's ochtends in Heerlen en eindigt in Maastricht.

Koerden
De stoet vraagt aandacht voor de aanhangers van deze Koerdische volksreligie. Zij leven onder meer in Noord-Irak, in hetzelfde gebied als waar nu de oorlog tegen IS wordt gevoerd. De strijders van Islamitische Staat hebben het al enige jaren gemunt op de jezidi's, maar ook andere partijen hebben zich in de strijd tegen deze groep gemengd.

Internationale gemeenschap
De mars voert naar Brussel omdat de Europese Unie vorig jaar de autonomie van het jezidisch gebied in Noord-Irak erkende. Volgens de organisatie moet de internationale gemeenschap optreden om jezidi's in die gebieden te beschermen tegen de strijdende partijen.

De demonstranten trekken over de Houthemerweg in Meerssen.
Foto: Ivo

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Koerdisch protest in Venlo
ANP
Koerdendemonstratie Maastricht: 10.000 deelnemers verwacht
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
250 mensen protesteren tegen fusie Heerlen en Landgraaf
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen