Overslaan en naar de inhoud gaan

Protestmars jezidi's trekt door Zuid-Limburg

Geplaatst opdonderdag 23 maart 2017 - 14:57

Een protestmars met zo'n 50 jezidi's trekt donderdagmiddag door Zuid-Limburg.

De protestmars begon op 20 maart in Düsseldorf, en komt via verschillende etappes op 27 maart aan in Brussel. De etappe van donderdag begon 's ochtends in Heerlen en eindigt in Maastricht.

Koerden
De stoet vraagt aandacht voor de aanhangers van deze Koerdische volksreligie. Zij leven onder meer in Noord-Irak, in hetzelfde gebied als waar nu de oorlog tegen IS wordt gevoerd. De strijders van Islamitische Staat hebben het al enige jaren gemunt op de jezidi's, maar ook andere partijen hebben zich in de strijd tegen deze groep gemengd.

Internationale gemeenschap
De mars voert naar Brussel omdat de Europese Unie vorig jaar de autonomie van het jezidisch gebied in Noord-Irak erkende. Volgens de organisatie moet de internationale gemeenschap optreden om jezidi's in die gebieden te beschermen tegen de strijdende partijen.

De demonstranten trekken over de Houthemerweg in Meerssen.
Foto: Ivo

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Koerdisch protest in Venlo
ANP
Koerdendemonstratie Maastricht: 10.000 deelnemers verwacht
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
250 mensen protesteren tegen fusie Heerlen en Landgraaf
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen