Overslaan en naar de inhoud gaan

Protestmars in Heerlen: 'Stuur Tihange met pensioen'

Geplaatst opzaterdag 23 december 2017 - 15:15

Op een protestmars tegen de Belgische kerncentrales Tihange en Doel zijn zaterdagmiddag in Heerlen tussen de 100 en 200 demonstranten afgekomen.

Ze liepen van het centrum van Heerlen naar pensioenfonds ABP. Het pensioenfonds beheert de pensioenen van onder meer de politie, onderwijzers en ambtenaren.

Pensioen
De reden voor het protest is dat
ABP samen met nog drie andere pensioenfondsen bijna een kwart miljard euro heeft belegd in de kerncentrales. De pensioenhouders vinden dat ze in gevaar worden gebracht met hun eigen geld.

Geld
Een demonstrante die bij een gemeente werkt komt speciaal uit Brabant om uiting te geven aan haar ongenoegens. "Ik kan mijn geld niet weghalen bij het APB en elders beleggen. Daarom kom ik hier om te protesteren."

Politiek
Naast
pensioenhouders van ABP liepen er ook politici mee in de mars. De demonstratie is een initiatief van de SP maar krijgt landelijke steun van politieke partijen zoals het CDA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, de Vereniging Stop Tihange NL en de FNV. SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman is organisator en wil dat het ABP het belegde geld uit de kerncentrales terugtrekt en belegt in duurzame energie.

Foto: L1

Reactie ABP
ABP heeft begrip voor de onrust. "Sluiting van Tihange is een politieke kwestie: België kan nu eenmaal niet zonder de energie van de kerncentrales van Engie", schrijven ze in een verklaring op de site. "Tot die tijd, is de veiligheid het best gediend met kritische aandeelhouders als ABP en andere pensioenfondsen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen