Overslaan en naar de inhoud gaan

Protesten tegen snelle verhoging van Limburgse dijken

Geplaatst opwoensdag 7 december 2016 - 6:00

Er is ruzie ontstaan tussen waterschap Peel en Maasvallei en gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. Inzet is de versnelde aanleg van hogere dijken.

Het waterschap wil in een razend tempo metershoge dijken aanleggen.

Dorpen in tweeën
Volgens de gemeenten in Noord-Limburg,
Leudal en Maasgouw splijten die dijken dorpen in tweeën, maken ze de Maas onzichtbaar en tasten ze de leefbaarheid aan. Er is, vinden de gemeenten, geen tijd om alternatieven te onderzoeken die ook hoogwaterbescherming bieden maar minder ingrijpend zijn. De gemeenten dringen er dan ook op aan dat het tempo van uitvoering gedrukt wordt.

Risico's lopen
Dat ziet het waterschap niet zitten. Voorzitter Ger Driessen van het schap stelt dat procedures volgens afspraak doorlopen worden en dat materiaal en locatie van de dijken bespreekbaar zijn. Echter, een waterkering met minimale hoogte is nodig om te voorkomen dat de Maas overstroomt, meent hij. "Het is toch de bedoeling dat we die ellende van 1993 en 1995 niet nog eens meemaken? Of willen de gemeenten het risico wel lopen?"

Lastig maken
Het moge duidelijk zijn: er is knallende ruzie tussen gemeenten en waterschap. De wethouders Antoon Splinter van Bergen en Arno Janssen van Peel en Maas, aanvoerders van de Maasgemeenten, zijn geschrokken van de plannen en vooral van het tempo. Uit angst voor voldongen feiten geplaatst te worden, vragen ze het tempo te drukken. Janssen: "Wij kunnen het het waterschap ook lastig maken door vergunningen te weigeren."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Venlo maakt zich op voor grote rampenoefening
Daan Prevoo: 'Zet de rem op dijkverhogingen'
Honderd miljoen euro voor dijken langs Maas
Onderzoek naar hoogwaterbescherming in regio Venlo
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen