Overslaan en naar de inhoud gaan

Protestboeren blokkeren wake bij uitgebrande varkensstal

Geplaatst opzaterdag 12 juni 2021 - 12:58

Enkele tientallen boeren hebben in Nederweert de toegangsweg naar het bedrijf geblokkeerd waar bij een stalbrand 4600 varkens om het leven kwamen.

Door de blokkade willen ze voorkomen dat dierenactivisten het bedrijf aan de Bloemerstraat kunnen bereiken om er te demonstreren.

Tractor
Volgens een correspondent ter plaatse blokkeren de boeren, onder wie een delegatie van Farmers Defence Force (FDF), al vanaf zaterdagochtend 7:00 uur de weg met tractoren en auto's. Daarnaast staan ze zelf ook op de weg. Volgens de correspondent is er iemand van de gemeente aanwezig om te kijken. Daarnaast staat er een politieauto op een toegangsweg naar Nederweert.

Video: L1 & Fer Traugott

Wake
Animal Rights hield zaterdagmiddag om 13:00 uur een wake op het Raadhuisplein voor de 4600 varkens die op 1 juni het leven lieten bij een grote stalbrand. Met de wake wil de organisatie niet alleen de dode varkens herdenken, maar ook de misstanden in de veehouderij in het algemeen benoemen. Na overleg met burgemeester Birgit Op De Laak werd besloten om de wake te houden op het Raadhuisplein.

Protest Animal Rights in Nederweert na Stalbrand (12 juni 2021)
De wake van Animal Rights op het Raadhuisplein in Nederweert
Foto: Fer Traugott

Lees ook: Stalbrand Nederweert na halve dag blussen onder controle

Toespraken
De enkele tientallen actievoerders Ze werden onder anderen toegesproken door leden van Animal Rights en de Statenfractie van de Partij voor de Dieren. Ook werden bloemen gelegd ter nagedachtenis van de omgekomen dieren, en droegen ze fotos van de brandende stal en omgekomen dieren met het opschrift 'Stop de slacht.'

Leed
"Als dieren omkomen gaat het vaak over financiële verliezen", zei campagneleider Kristel Grond van Animal Rights zaterdag in Nederweert. "De dieren worden vergeten. En dat terwijl de varkens verschrikkelijk geleden hebben."

Waarschuwing protestboeren
Voorman Mark van den Oever van FDF waarschuwde woensdag in een filmpje dat boeren de weg zouden blokkeren richting de bedrijf en 'dat ze er niet zullen doorkomen'. FDF vindt dat de bewoners rust verdienen.

Lees ook: Farmer Defence Force daagt dierenactivisten uit na stalbrand

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen