Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Protestbeweging Gele Hesjes kondigt nieuwe actie aan

Geplaatst opmaandag 3 december 2018 - 21:05

Protestbeweging de Gele Hesjes in Maastricht groeit. Zaterdag 8 december wil de actiegroep opnieuw demonstreren in Maastricht, maar dan met een opkomst die drie maal zo hoog is als afgelopen zaterdag.

Dat zegt initiatiefnemer Bart Krijnen tegen L1.

Opkomst
Komende zaterdag worden er 150 demonstranten verwacht in de Limburgse hoofdstad. Afgelopen zaterdag waren er ongeveer 50 deelnemers.

'Wandelclub'
"De mensen die komende zaterdag meedoen komen ook uit Sittard, Heerlen, Kerkrade." Krijnen noemt de protestbeweging met een knipoog 'wandelclub'. "Wandelen kan niemand ons verbieden, een vergunning aanvragen doen we niet." Hij gelooft ook niet dat die er zou komen.

Route nog geheim
De demonstratie komende zaterdag begint weer om 12:00 uur. Een route of startpunt voor de 'wandeling' wil hij niet aangeven uit vrees voor belemmeringen door de politie. Afgelopen zaterdag werd hij al snel aangehouden. Officieel vanwege verstoring van de openbare orde. Hij heeft in totaal vijf uur vastgezeten. Bij zijn aanhouding werd hij naar eigen zeggen niet zachtzinnig aangepakt.

Lees ook: Opgepakte leider 'gele hesjes'-actie: 'Ben hard aangepakt'

Gilets Jaunes
Het protest van de Gele Hesjes in Zuid-Limburg is overgewaaid vanuit Frankrijk, waar de Gilets Jaunes de barricaden opgingen tegen de hoge brandstofprijzen. Maar de acties hebben zich inmiddels verbreed. Veel deelnemers zijn in het algemeen ontevreden over het regeringsbeleid in hun land.

Ongeregeldheden
In Frankrijk, maar ook in landen waar de acties naar zijn overgewaaid, verlopen de protesten niet altijd vreedzaam. In Frankrijk werd hoofdstad Parijs afgelopen weekend nog flink op de kop gezet. De politie pakte de brandstichtende betogers hard aan.

Vreedzaam protest
Het protest van de Gele Hesjes in Maastricht moet vooral vreedzaam blijven, benadrukt Krijnen. "Wij blokkeren de A2 niet en vernielen ook niks. Sterker: wij vragen iedereen die meedoet om het op foto of film te zetten als er ongeregeldheden zijn. Dat materiaal geven wij dan aan onze eigen filmer, die zet het op een usb-stick en dan brengen we het zelf naar de politie."

Onvrede
De Gele Hesjes in Maastricht hebben niet één gemeenschappelijk doel waar ze tegen protesteren. Krijnen zelf protesteert tegen de stijgende prijzen op spullen die voor sommige mensen onbetaalbaar worden. Maar iedere deelnemer kan zo zijn eigen redenen hebben. "We zijn niet links, we zijn niet rechts, we willen gewoon opkomen voor de belangen van onze kinderen en kleinkinderen."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen