Overslaan en naar de inhoud gaan

Protestbeweging Gele Hesjes kondigt nieuwe actie aan

Geplaatst opmaandag 3 december 2018 - 21:05

Protestbeweging de Gele Hesjes in Maastricht groeit. Zaterdag 8 december wil de actiegroep opnieuw demonstreren in Maastricht, maar dan met een opkomst die drie maal zo hoog is als afgelopen zaterdag.

Dat zegt initiatiefnemer Bart Krijnen tegen L1.

Opkomst
Komende zaterdag worden er 150 demonstranten verwacht in de Limburgse hoofdstad. Afgelopen zaterdag waren er ongeveer 50 deelnemers.

'Wandelclub'
"De mensen die komende zaterdag meedoen komen ook uit Sittard, Heerlen, Kerkrade." Krijnen noemt de protestbeweging met een knipoog 'wandelclub'. "Wandelen kan niemand ons verbieden, een vergunning aanvragen doen we niet." Hij gelooft ook niet dat die er zou komen.

Route nog geheim
De demonstratie komende zaterdag begint weer om 12:00 uur. Een route of startpunt voor de 'wandeling' wil hij niet aangeven uit vrees voor belemmeringen door de politie. Afgelopen zaterdag werd hij al snel aangehouden. Officieel vanwege verstoring van de openbare orde. Hij heeft in totaal vijf uur vastgezeten. Bij zijn aanhouding werd hij naar eigen zeggen niet zachtzinnig aangepakt.

Lees ook: Opgepakte leider 'gele hesjes'-actie: 'Ben hard aangepakt'

Gilets Jaunes
Het protest van de Gele Hesjes in Zuid-Limburg is overgewaaid vanuit Frankrijk, waar de Gilets Jaunes de barricaden opgingen tegen de hoge brandstofprijzen. Maar de acties hebben zich inmiddels verbreed. Veel deelnemers zijn in het algemeen ontevreden over het regeringsbeleid in hun land.

Ongeregeldheden
In Frankrijk, maar ook in landen waar de acties naar zijn overgewaaid, verlopen de protesten niet altijd vreedzaam. In Frankrijk werd hoofdstad Parijs afgelopen weekend nog flink op de kop gezet. De politie pakte de brandstichtende betogers hard aan.

Vreedzaam protest
Het protest van de Gele Hesjes in Maastricht moet vooral vreedzaam blijven, benadrukt Krijnen. "Wij blokkeren de A2 niet en vernielen ook niks. Sterker: wij vragen iedereen die meedoet om het op foto of film te zetten als er ongeregeldheden zijn. Dat materiaal geven wij dan aan onze eigen filmer, die zet het op een usb-stick en dan brengen we het zelf naar de politie."

Onvrede
De Gele Hesjes in Maastricht hebben niet één gemeenschappelijk doel waar ze tegen protesteren. Krijnen zelf protesteert tegen de stijgende prijzen op spullen die voor sommige mensen onbetaalbaar worden. Maar iedere deelnemer kan zo zijn eigen redenen hebben. "We zijn niet links, we zijn niet rechts, we willen gewoon opkomen voor de belangen van onze kinderen en kleinkinderen."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen