Overslaan en naar de inhoud gaan

Protest tegen racisme in Maastricht ontspannen verlopen

Geplaatst opzondag 7 juni 2020 - 14:21

Het Black Lives Matter protest in park De Griend in Maastricht is rustig verlopen. Er waren zo'n 1400 deelnemers.

Het protest begon om 14:00 uur en was om 15:30 uur afgelopen. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio hielden de deelnemers zich goed aan de regels. Iedereen zat op het gras, zoals de organisatie had gevraagd.

Zitten
"Iedereen zit rustig op zijn of haar plek", zegt verslaggever Esther Raats. "Het is heel vreedzaam. Iedereen luistert naar toespraken." De organisatie had gele stippen op de grond geschilderd en vroeg de deelnemers om op die stippen te gaan zitten. Op die manier kon voldoende afstand worden gehouden. En dat werkte. Het hele park zat vol.

Video: L1

Veiligheidsregio
De veiligheidsregio had vooraf met de organisatie afspraken gemaakt over het naleven van de coronamaatregelen. Bij onregelmatigheden zou het protest voortijdig worden beëindigd.

Lees ook: Maastricht bereidt zich voor op demonstratie tegen racisme

Haat is klaar
"Haat is klaar. Genoeg", hield Mireille uit Brunssum de aanwezigen voor. Ze was met haar man Remco bij de actie om zich uit te spreken tegen racisme. Remco zag de demonstranten, zwart en wit, door elkaar zitten op het veld. "Ik roep alle witte Nederlanders op zich uit te spreken tegen racisme. Laat je horen." Als witte man vroeg hij vergeving voor wat zijn voorouders de voorouders van zijn gekleurde echtgenote Mireille hebben aangedaan tijdens de slavernij.

Livestream
De organisatie wilde de manifestatie aanvankelijk op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is voor een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestuur is daarom gekozen voor het park De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmogelijkheden zijn. Achteraan De Griend waren de toespraken niet te horen. Dit als gevolg van de drukte en de noodzaak anderhalve meter afstand te bewaren. Maar via een livestream konden mensen de sprekers via hun mobiele telefoon toch volgen.

Pluim van de burgemeester
"Ik ben erg tevreden over het verloop van de demonstratie", liet burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht na afloop weten. "Zij hebben zich prima aan de maatregelen gehouden. Complimenten voor hen en voor de organisatie."

Het was de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo'n onderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen