Overslaan en naar de inhoud gaan

Protest in Sittardse bajes: gevangenen zijn maatregelen beu

Geplaatst opdonderdag 7 mei 2020 - 17:05

Gevangenen in de Sittardse bajes hebben donderdagmiddag bijna een uur geprotesteerd. Een verkorte luchtpauze bleek de druppel na weken van coronamaatregelen.

Dat vertellen diverse gevangenen in gesprek met L1.

Lees ook: Coronavirus slaat voor het eerst toe in Limburgse gevangenis

Rookbommen gegooid
Gevangenen die vastzitten in het huis van bewaring, op afdeling B, mochten een uur naar buiten. Aan die pauze kwam na ruim tien minuten abrupt een einde, omdat er van buitenaf rookbommen over de muur werden gegooid. De gevangenen moesten terug naar hun cel, maar bijna dertig van hen weigerden dat. Na een uur gingen ze alsnog overstag.

Protocol gevolgd
De bommen zijn op het dak van het arbeidscomplex naast de luchtplaats beland, bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer. "En als er iets over de muur wordt gegooid, dan volgen wij protocol. Dan betekent dat het einde van het luchtmoment. Het klopt dat een groep gedetineerden weigerde naar binnen te gaan. Daarmee zijn we in gesprek gegaan."

Heilig uurtje
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn veel activiteiten in de gevangenis geschrapt en is bezoek niet welkom. Ook werd er een streep gezet door al het verlof en zijn alternatieven als Skypen met familie of advocaten niet altijd mogelijk door technische problemen. Daardoor liepen de spanningen in gevangenissen al op en zijn de momenten in de buitenlucht nog net niet heilig voor de gevangenen.

Lees ook: Sittardse gevangenis wapent zich tegen smokkelgooiers

Maat vol
Toen daar donderdagmiddag aan werd getornd, was de maat dus vol voor het betreffende groepje. Ze besloten de bewakers te negeren en buiten te blijven. Voor zover bekend was er geen sprake van rellen of andere vormen van geweld. De directie van de gevangenis laat weten met negentien betrokken gevangenen in gesprek te gaan. Het gaat dan zowel over sancties als over oplossingen om nieuwe incidenten te voorkomen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen