Overslaan en naar de inhoud gaan

Protest in Sevenum tegen huisvesting arbeidsmigranten

Geplaatst opzaterdag 14 augustus 2021 - 7:00

De vestiging van 52 arbeidsmigranten in een bedrijfsgebouw in Sevenum veroorzaakt onrust onder buurtbewoners. Zij vrezen voor 'verdere aantasting van hun leefomgeving', die al onder druk staat door windmolens en een nieuw bedrijventerrein.

De gemeente Horst aan de Maas heeft het plan om de arbeidsmigranten onder te brengen in een bedrijfs- en verblijfsgebouw aan de Zeesweg al goedgekeurd. Bij de gemeente zijn veertig bezwaren ingediend. Daarnaast heeft de bewonersgroep met een brief zijn ongenoegen geuit aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

De druppel
De buurtbewoners zeggen niets tegen arbeidsmigranten te hebben en vinden dat deze groep goede huisvesting verdient. "Maar voor ons is dit plan wel de druppel die de emmer doet overlopen. Er gebeuren veel dingen zonder dat er met ons wordt gecommuniceerd", vertelt Adri Lukker namens de bewonersgroep. Hij doelt daarmee onder meer op een nieuw bedrijventerrein, de komst van windmolens en de al bestaande locaties waar arbeidsmigranten gehuisvest zijn.

Informatieavond
Onlangs heeft er een informatieavond voor omwonenden plaatsgevonden over de ontwikkelingen in het gebied. Lukker: "Daar is met geen woord gerept over het nieuwe plan met 52 arbeidsmigranten. Toen wij erachter kwamen, hadden we nog maar een paar dagen om bezwaar te maken. Dat heeft ons vertrouwen in de politiek behoorlijk geschaad."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Horst aan de Maas stond het plan die avond niet op de agenda. "Er zijn ook geen vragen gesteld over de komst van arbeidsmigranten, dus dan is er voor ons ook geen reden om een toelichting te geven", licht hij toe. De woordvoerder benadrukt dat het de taak van de aanvrager van de vergunning is om met de omwonenden in gesprek te gaan.

Bedrijventerrein en windmolens
In de omgeving van de Zeesweg komt een nieuw bedrijventerrein dat 'Klavertje 7' gaat heten. Ook komen er langs het spoor tussen Venlo en Horst-Sevenum acht windmolens. Deze worden in het eerste kwartaal van 2022 geplaatst. Een jaar later moeten de windmolens in bedrijf zijn. "Als omwonenden zijn we bang om het overzicht te verliezen. We weten niet waar het ophoudt. Er zijn nu al veel verkeersproblemen. De verkeersdrukte neemt straks alleen maar toe met de nieuwe locatie voor 52 arbeidsmigranten", aldus Lukker.

Gesprek
Donderdag heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente en een aantal bewoners. De gemeentewoordvoerder spreekt van een 'goed gesprek'. Lukker deelt die mening niet: "Ik ben zelf niet bij het gesprek geweest, maar heb van mede-omwonenden begrepen dat de antwoorden van de wethouder op onze vragen niet erg bevredigend waren."

De buurt sluit verdere stappen niet uit. "Als het zo doorgaat en de gemeente niet met voldoende antwoorden komt, overwegen we een stap naar de rechter", vertelt Lukker.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen