Overslaan en naar de inhoud gaan

Protest in Maastricht tegen geweld in Midden-Oosten

Geplaatst opzondag 12 januari 2020 - 16:09

Ongeveer 50 actievoerders hebben zondagmiddag in het centrum Maastricht gedemonstreerd tegen het geweld in Iran en Irak.

De demonstranten maken zich vooral zorgen over de bevolking van de twee landen.

Tegen Amerika
De manifestatie was georganiseerd door een samenwerkingsverband van verschillende maatschappelijke en politieke groeperingen, waaronder Amnesty International, GroenLinks en Internationale Socialisten. Op de meegevoerde borden en plakkaten stonden vooral leuzen tegen de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten.

Mensenrechten
Volgens de voorzitter van de lokale afdeling van Amnesty International, Dave Sheehan, lopen mensenrechten in de regio gevaar door het optreden van zowel de Amerikaanse als de Iraanse regering. "De Iraakse bevolking bijvoorbeeld is al sinds de oorlog tegen het regime van Saddam Hoessein slachtoffer van geweld en schendingen van de mensenrechten. Daar moet verandering in komen. Wij vinden dat de Nederlandse regering als NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten haar invloed moet gebruiken om het Amerikaanse geweld in te tomen."

Lot
Onder de demonstranten ook enkele deelnemers uit Iran en Irak. Pouyan Savoli woont al 25 jaar in Nederland, maar hij is nog altijd betrokken bij het lot van de Iraanse bevolking. "Het is gewoon treurig dat het weer de verkeerde kant op gaat, richting een nieuwe oorlog, en daarom ben ik hier om mijn stem te laten horen." Pouyan draagt een bord met de tekst 'Western troops out of the Middle East', maar hij is geen voorstander van de machthebbers in Iran: "Waar het me vandaag om gaat is om een oorlog te voorkomen. Als de machthebbers in Teheran weg moeten dan moet dat van binnenuit gebeuren, dat moet niet van buiten met geweld en oorlog worden geforceerd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen