Overslaan en naar de inhoud gaan

ProRail plaatst camera's bij overwegen in Echt-Susteren

Geplaatst opdinsdag 22 juni 2021 - 21:57

ProRail gaat in samenwerking met het Openbaar Ministerie twee flitscamera's plaatsen bij spoorwegovergangen in Echt-Susteren.

Een camera komt bij de overweg aan de Stationsstraat in Susteren de andere bij de overweg aan de Peyerstraat in Echt.

Als weggebruikers zich niet aan de regels houden, krijgen ze een stevige bekeuring. Brom- en snorfietsers die een overtreding maken moeten 170 euro aftikken. Automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs die in de fout gaan moeten 250 euro afrekenen.

Veiligheid
Volgens ProRail steken bestuurders nog te vaak een spoorwegovergang over wanneer de rode lichten knipperen en de slagbomen naar beneden komen. Dat is reden voor de spoorwegbeheerder om de camera's te gaan plaatsen. Na een proef met een soortgelijke camera in Hilversum werd aanvankelijk een flink aantal boetes uitgedeeld. Daarna hielden weggebruikers zich steeds beter aan de verkeersregels. Na twee jaar was het aantal bestuurders dat tijdens een rood licht de spoorwegovergang overstak met 50 procent gedaald.

Samenwerking met gemeenten
Het project in Echt-Susteren maakt deel uit van een landelijke maatregel. ProRail plaatst camera's bij 39 overwegen in 22 gemeenten waar de verkeersregels relatief vaak worden overtreden en waardoor het risico op aanrijdingen dus groter is. Echt-Susteren is de enige Limburgse gemeente waar de camera's komen te hangen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft budget beschikbaar gesteld voor het project. Gemeenten moeten nog goedkeuring geven om op deze manier te handhaven. ProRail heeft daarvoor contact opgenomen met de betreffende gemeenten om de gesprekken te starten. Naar verwachting wordt de eerste camera in de eerste helft van 2022 geplaatst.

Controle
De flitscamera's analyseren de beelden en slaan ze op als er mogelijk een overtreding geregistreerd is. Buitengewoon opsporingsambtenaren bekijken die beelden dan. Omdat voetgangers en fietsers lastiger te achterhalen zijn, controleren boa's ook op locatie.

Het project is onderdeel van het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen dat ProRail sinds 2014 uitvoert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de doorstroming en veiligheid bij overwegen te verbeteren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen