Overslaan en naar de inhoud gaan

ProRail na ongeluk Echt: wacht gewoon bij dichte spoorbomen

Geplaatst opwoensdag 21 februari 2018 - 12:42

Als de spoorbomen bij een overweg naar beneden zijn, moeten mensen niet gaan stunten door toch over te steken.

Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail na een dodelijk ongeluk in Echt. Daar fietste een 20-jarige man langs de slagbomen toen een trein voorbij was. Hij werd vervolgens gegrepen door een trein die van de andere kant kwam.

'Wacht gewoon'
"Wacht gewoon bij een overweg als deze gesloten is. Denk nou niet dat jij wel veilig kan oversteken als de bomen dicht zijn of de rode lichten nog niet gedoofd zijn. Het is gewoon levensgevaarlijk", zegt ProRail.

Lees ook: Overleden fietser zag tweede trein over het hoofd

Volgens ProRail was het al het elfde ongeluk op een overweg dit jaar. Bij die ongelukken kwamen twee mensen om het leven. Zelfmoorden zijn daar niet in meegerekend.

Vele doden
Op 6 januari overleed een fietser in Den Helder die langs de gesloten spoorbomen overstak. Negen mensen raakten gewond. In heel 2017 gebeurden dertig ongelukken, waarbij vijf doden vielen. Een jaar eerder waren er 26 ongevallen op overwegen, met vier doden en 28 gewonden. In 2015 vielen er twaalf doden bij 27 ongelukken.

'Menselijk gedrag'
De belangrijkste oorzaak is 'menselijk gedrag', aldus ProRail. Vorig jaar kreeg een recordaantal van bijna 1100 mensen een boete voor gevaarlijk gedrag op en rond het spoor.

Nederland heeft ongeveer 1900 overwegen. Als het aan ProRail ligt, worden zo veel mogelijk overgangen verwijderd. "Op de snelweg zijn gevaarlijke kruispunten allang uit den boze. Daar zijn alleen nog ongelijkvloerse kruisingen. Op het spoor lopen we daarmee achter", aldus ProRail.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen