Overslaan en naar de inhoud gaan

ProRail alert op spoorproblemen door hitte

Geplaatst opmaandag 24 juni 2019 - 12:16

ProRail zet extra mensen in om de mogelijke gevolgen van de hoge temperaturen voor het spoor het hoofd te bieden. Zo staan extra incidentbestrijders klaar voor het geval dat treinen stranden.

In Limburg kan het maandag zo'n 34 graden worden.

Water
"We nemen op alle plekken waar het warm gaat worden maatregelen, zo ook in Limburg", laat een woordvoerder van ProRail weten. Medewerkers nemen dan direct water mee voor de reizigers. Verder heeft ProRail in samenwerking met aannemers meer storingsploegen paraat en worden doorlopend 'hitteschouwen' uitgevoerd.

Hitte
"We houden in de gaten hoe het spoor erbij ligt. Staal kan door de hitte uitzetten en in het uiterste geval verbuigen", legt de woordvoerder uit. Het spoor is op zich wel zo ingericht dat het tegen een stootje kan, ook qua warmte. Zo liggen er zogeheten compensatielassen in, die ervoor zorgen dat het staal een stukje kan uitzetten zonder dat problemen ontstaan. Bij aanhoudende warmte kunnen echter toch problemen ontstaan.

Op gevoelige punten, zoals bruggen, is het een optie om het staal met water te koelen. Dat gebeurt momenteel nog niet. Het hele spoor koel houden zit er niet in. "Met 7000 kilometer spoor is daar geen beginnen aan", aldus de woordvoerder van ProRail.

Paraplu
Ook Rijkswaterstaat neemt maatregelen. Zo gaat de wegbeheerder de komende dagen direct bergers inzetten als automobilisten met pech stil komen te staan. "De berger zorgt ervoor dat de automobilist afgezet wordt op een plek met voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een tankstation." Verder raadt Rijkswaterstaat automobilisten aan voldoende drinkwater mee te nemen. En een paraplu voor wat schaduw, mocht de auto het begeven.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen