Overslaan en naar de inhoud gaan

ProRail alert op spoorproblemen door hitte

Geplaatst opmaandag 24 juni 2019 - 12:16

ProRail zet extra mensen in om de mogelijke gevolgen van de hoge temperaturen voor het spoor het hoofd te bieden. Zo staan extra incidentbestrijders klaar voor het geval dat treinen stranden.

In Limburg kan het maandag zo'n 34 graden worden.

Water
"We nemen op alle plekken waar het warm gaat worden maatregelen, zo ook in Limburg", laat een woordvoerder van ProRail weten. Medewerkers nemen dan direct water mee voor de reizigers. Verder heeft ProRail in samenwerking met aannemers meer storingsploegen paraat en worden doorlopend 'hitteschouwen' uitgevoerd.

Hitte
"We houden in de gaten hoe het spoor erbij ligt. Staal kan door de hitte uitzetten en in het uiterste geval verbuigen", legt de woordvoerder uit. Het spoor is op zich wel zo ingericht dat het tegen een stootje kan, ook qua warmte. Zo liggen er zogeheten compensatielassen in, die ervoor zorgen dat het staal een stukje kan uitzetten zonder dat problemen ontstaan. Bij aanhoudende warmte kunnen echter toch problemen ontstaan.

Op gevoelige punten, zoals bruggen, is het een optie om het staal met water te koelen. Dat gebeurt momenteel nog niet. Het hele spoor koel houden zit er niet in. "Met 7000 kilometer spoor is daar geen beginnen aan", aldus de woordvoerder van ProRail.

Paraplu
Ook Rijkswaterstaat neemt maatregelen. Zo gaat de wegbeheerder de komende dagen direct bergers inzetten als automobilisten met pech stil komen te staan. "De berger zorgt ervoor dat de automobilist afgezet wordt op een plek met voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een tankstation." Verder raadt Rijkswaterstaat automobilisten aan voldoende drinkwater mee te nemen. En een paraplu voor wat schaduw, mocht de auto het begeven.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen