Overslaan en naar de inhoud gaan

Promotiedroom Roda JC spat uiteen tegen Excelsior

Geplaatst opzaterdag 14 mei 2022 - 22:50

Het is Roda JC niet gelukt om de volgende ronde te bereiken in de strijd om een plek in de Eredivisie. In Kerkrade was Excelsior na verlenging met 0-2 te sterk.

Dat was voldoende voor de ploeg van Marinus Dijkhuizen na het 2-2 gelijkspel van afgelopen dinsdag in Rotterdam. Roda JC en Excelsior kregen allebei veel kansen, maar scoorden niet in de reguliere speeltijd. Roda-doelman Rody de Boer hield de Kerkradenaren op de been door een penalty te stoppen. In de verlenging kwam Excelsior al snel op voorsprong. In de laatste seconde van die verlenging scoorden de Rotterdammers ook nog de 0-2. Daardoor speelt Roda JC ook volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie.

Wijziging
Roda JC begon met één wijziging ten opzichte van de wedstrijd in Rotterdam. Robert Klaasen kreeg een basisplaats van trainer Jurgen Streppel. Dat betekende dat Niek Vossebelt genoegen moest nemen met een plaats op de bank. Roda JC nam direct het initiatief in eigen huis en creëerde ook de eerste kansjes van de wedstrijd via Dylan Vente en Patrick Pflücke. Na bijna twintig minuten kreeg de ploeg van Streppel de eerste grote kans van de wedstrijd. Vente stuitte op Excelsior-doelman Stijn van Gassel en Bryan Limbombe wist zich daarna geen raad met de rebound.

Strafschop
Excelsior schreeuwde niet veel later om een strafschop nadat Amir Absalem de bal al glijdend met zijn hand raakte, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis oordeelde anders en wuifde het moment weg. Het was wel het moment waarop Excelsior besloot om meer te gaan voetballen en op te schuiven richting het Roda-doel. Dat resulteerde in een schot van Reuven Niemeijer dat naast het doel belandde. Roda kreeg na een halfuur opnieuw de kans om op voorsprong te komen, maar na Vente stuitte ook Pflücke op Van Gassel.

Patrick Pflücke Roda JC - Excelsior (14 mei 2022)
Patrick Pflücke in actie in de wedstrijd tegen Excelsior
Foto: Orange Pictures

Lijn
De wedstrijd kwam wat meer in evenwicht en het was Excelsior dat twee grote kansen kreeg. Eerst haalde Daryl Werker de bal van de lijn op een inzet van Marouan Azarkan en daarna redde De Boer op een inzet van Thijs Dallinga. Even later zag Limbombe dat de volgende Roda-kans werd gekeerd. Excelsior ontsnapte vlak voor rust aan een rode kaart. Mats Wieffer kwam met gestrekt been op Werker in en kreeg daar een gele kaart voor.

Omschakeling
In de tweede helft leek het kansenfestival verder te gaan. In een counter zag Azarkan zijn schot worden gekeerd door De Boer en kreeg Limbombe de eerste mogelijkheid voor Roda. Daarna droogde het aantal kansen op. Excelsior gokte in de tweede helft wat meer op de omschakeling. De ploeg van Marinus Dijkhuizen merkte dat enkele Roda-verdedigers moeite hadden met de snelle tegenaanvallen. Daardoor had Roda JC veel de bal en dook het regelmatig dreigend voor het Excelsior-doel op, zonder echt vaak gevaarlijk te worden.

Strafschop
Uit een van de counters kreeg Excelsior een grote kans om op voorsprong te komen. Na een overtreding van Davy van den Berg wees scheidsrechter Kamphuis naar de strafschopstip. De Boer voorkwam echter een Rotterdamse voorsprong na een knappe redding op de penalty van Dallinga, die afgelopen dinsdag nog een strafschop benutte. Diezelfde Dallinga dacht tien minuten voor tijd alsnog te scoren, maar de spits stond buitenspel toen hij de bal achter De Boer schoot. Het was de laatste kans van de wedstrijd, waarna er verlengingen kwamen.

Tegendoelpunt
In de eerste verlenging was de eerste grote kans voor Roda JC. Guus Joppen zag de bal uit een hoekschop op zijn knie, maar ook over het doel belanden. De eerste kans voor Excelsior was wel raak. Invaller Couhaib Driouech tikte de bal achter De Boer voordat Stefano Marzo kon uitverdedigen. Door het Rotterdamse doelpunt moest Roda JC scoren en dus bracht trainer Jurgen Streppel drie verse krachten in zijn ploeg. Uit een vrije trap van Pflücke kreeg een van die invallers, Richard Jensen, een kopkans. De bal verdween over de lat.

Excelsior juicht na doelpunt tegen Roda JC (14 mei 2022)
Excelsior juicht na de 0-1
Foto: Orange Pictures

Alles of niets
In de tweede verlenging moest Roda JC, gedwongen door de tussenstand, alles of niets spelen om de promotiedroom in leven te houden. Werker werd ingezet als extra aanvallende versterking. Excelsior trok zich terug op eigen helft en gaf de Kerkradenaren de bal. Die doken een aantal keer dreigend op voor het doel van Van Gassel, maar grote kansen wist het niet te creëren. In de laatste seconde counterde Excelsior nog naar 0-2 via Nikolas Agrafiotis.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen