Overslaan en naar de inhoud gaan

Project: Lesgeven in Hoensbroek, les krijgen in Gouda

Geplaatst opvrijdag 27 september 2019 - 5:58

De Limburgse docent Hub Kusters lost eigenhandig het lerarentekort in het westen van het land op door vanuit zijn klaslokaal in Hoensbroek les te geven aan leerlingen in Gouda.

Kusters is een van de eerste Nederlandse leerkrachten die via een webcam lesgeeft aan leerlingen die circa 200 kilometer verderop de les volgen via een scherm.

Project
Hij doet mee aan het project 'Leraar op afstand', dat is bedoeld om lesuitval op middelbare scholen te voorkomen. "De nood is hoog, vooral in het westen", legt initiatiefnemer Hans Hoornstra van het bedrijf Like2Teach uit. "Dagelijks komen we in het voortgezet onderwijs zeshonderd leraren tekort en in het basisonderwijs zijn dat er zelfs tweeduizend."

Regio's
De achterliggende gedachte van het project is dat docenten in regio’s waar geen tekorten zijn, les kunnen geven in regio’s waar scholen kampen met lesuitval. "Wij brengen nieuwe leraren in een gebied waar een tekort is", zegt Hoornstra, "maar de docenten blijven gewoon in hun eigen regio"..

Triest
"
Het beste is natuurlijk dat een docent lijfelijk voor de klas staat", zegt docent Kusters. "Het is eigenlijk te triest voor woorden dat dit soort initiatieven moet ontstaan, maar het is nog altijd beter dan helemaal geen lesgeven of les krijgen." Ondanks dat Kusters kritiek op het systeem heeft is het volgens hem wel de oplossing om lesuitval elders te voorkomen. "Het is niet zo dat wij alle lessen om willen zetten naar het beeldscherm", voegt Hoornstra toe, "maar als je zes uur per dag les hebt dan is het helemaal niet zo erg als je een uurtje op afstand les hebt."

Digitale schriftjes
Kusters is inmiddels al enkele jaren docent op afstand. Hij vindt dat het systeem nog verder moet worden uitgebreid. "Je zou een opdracht op het smartboard kunnen schrijven en sturen naar de apparaten van de leerlingen, zij zouden deze dan kunnen maken en terugsturen - een soort digitale schriftjes. Dat zou de interactie bevorderen", aldus Kusters.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen