Overslaan en naar de inhoud gaan

Project: Lesgeven in Hoensbroek, les krijgen in Gouda

Geplaatst opvrijdag 27 september 2019 - 5:58

De Limburgse docent Hub Kusters lost eigenhandig het lerarentekort in het westen van het land op door vanuit zijn klaslokaal in Hoensbroek les te geven aan leerlingen in Gouda.

Kusters is een van de eerste Nederlandse leerkrachten die via een webcam lesgeeft aan leerlingen die circa 200 kilometer verderop de les volgen via een scherm.

Project
Hij doet mee aan het project 'Leraar op afstand', dat is bedoeld om lesuitval op middelbare scholen te voorkomen. "De nood is hoog, vooral in het westen", legt initiatiefnemer Hans Hoornstra van het bedrijf Like2Teach uit. "Dagelijks komen we in het voortgezet onderwijs zeshonderd leraren tekort en in het basisonderwijs zijn dat er zelfs tweeduizend."

Regio's
De achterliggende gedachte van het project is dat docenten in regio’s waar geen tekorten zijn, les kunnen geven in regio’s waar scholen kampen met lesuitval. "Wij brengen nieuwe leraren in een gebied waar een tekort is", zegt Hoornstra, "maar de docenten blijven gewoon in hun eigen regio"..

Triest
"
Het beste is natuurlijk dat een docent lijfelijk voor de klas staat", zegt docent Kusters. "Het is eigenlijk te triest voor woorden dat dit soort initiatieven moet ontstaan, maar het is nog altijd beter dan helemaal geen lesgeven of les krijgen." Ondanks dat Kusters kritiek op het systeem heeft is het volgens hem wel de oplossing om lesuitval elders te voorkomen. "Het is niet zo dat wij alle lessen om willen zetten naar het beeldscherm", voegt Hoornstra toe, "maar als je zes uur per dag les hebt dan is het helemaal niet zo erg als je een uurtje op afstand les hebt."

Digitale schriftjes
Kusters is inmiddels al enkele jaren docent op afstand. Hij vindt dat het systeem nog verder moet worden uitgebreid. "Je zou een opdracht op het smartboard kunnen schrijven en sturen naar de apparaten van de leerlingen, zij zouden deze dan kunnen maken en terugsturen - een soort digitale schriftjes. Dat zou de interactie bevorderen", aldus Kusters.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen