Overslaan en naar de inhoud gaan

Profiler: 'Nicky Verstappen en Jos Brech kenden elkaar'

Geplaatst opmaandag 27 augustus 2018 - 16:03

Nicky Verstappen en verdachte Jos Brech moeten elkaar hebben gekend.

Dat zegt de Belgische dataprofiler Carine Hutsebaut, die zich eerder al met de zaak bezig hield, tegen L1.

Twee profielen
De psychiater en criminologe gaat daarmee in tegen de officiële lezing van politie en justitie. Bij de persconferentie waarin
Brech werd gepresenteerd als verdachte, werd door de politie nadrukkelijk gezegd dat de twee elkaar niet kenden. Hutsebaut maakte tot twee keer toe een daderprofiel in de zaak-Nicky Verstappen in opdracht van politie en Justitie.

Perspectief
Hutsebaut benadrukt bij haar bewering dat 'kennen' bij kinderen anders is dan bij volwassenen. "Een volwassene zegt iemand te kennen als hij weet waar iemand werkt, wat hij in het dagelijks leven doet, en waar die woont", zegt ze. "Kinderen 'kennen' al iemand die ze twee of drie keer hebben gezien. Die misschien vriendelijk naar hen heeft geknikt. Vanuit het kindperspectief kennen ze dan iemand."

Overeenkomsten
Het daderprofiel dat
Hutsebaut maakte, komt grotendeels overeen met de nu opgepakte Jos Brech: "We gingen uit van iemand die niet gehuwd was, bekend stond om zedendelicten, in de buurt woonde en destijds tussen de 25 en de 35 jaar oud was."

Opsporing
Een dataprofiler wordt vaak door de politie ingezet bij onopgeloste zaken om een profiel op te stellen van de dader. Daarin kunnen vermoedelijke leeftijd, thuissituatie, achtergrond en een karakterschets van de persoon worden gegeven op basis van de omstandigheden rond het misdrijf. Zo'n profiel moet de politie helpen om de dader op te sporen.

Barcelona
Jos
Brech werd zondag in de buurt van Barcelona opgepakt, na een tip van een getuige die zijn foto's had gezien. Twintig jaar na de dood van Nicky zit de 55-jarige man uit Simpelveld vast voor betrokkenheid in deze zaak.

Lees hier eerdere berichten over de zaak-Nicky Verstappen

Moeder
Op de vraag waarom Brech zich nooit bij de politie heeft gemeld, haalt de dataprofiler zijn privé-situatie naar voren. "Brech woonde alleen met zijn moeder. Zijn vader is al heel lang overleden. Er was een sterke moederband", zegt Hutsebaut. Volgens haar speelt het ontzag voor zijn moeder mee, dat Brech nooit zelf naar buiten is gekomen met zijn verhaal.

Emotionele ontwikkeling
Hutsebaut stelt dat de nu 55-jarige
Brech de emotionele leeftijd heeft van een kind tussen de 8 en de 12 jaar. En dat vraagt volgens haar om een specifieke manier om de verdachte te verhoren over wat er in 1998 is gebeurd.

Uitlevering
Maandagmiddag werd duidelijk dat Brech over enkele dagen uitgeleverd wordt aan Nederland. Volgens een Spaanse rechter zou Brech akkoord zijn gegaan met de versnelde uitleveringsprocedure.

Lees ook: Spaanse rechter: Jos Brech binnen enkele dagen uitgeleverd

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen