Overslaan en naar de inhoud gaan

Profielschetsen gouverneur vergeleken: integriteit centraal

Geplaatst opzondag 1 augustus 2021 - 7:56

Tot 15 augustus kunnen kandidaten solliciteren naar de functie van gouverneur. De procedure moet in het najaar leiden tot een opvolger voor Theo Bovens die in april opstapte.

De nieuwe gouverneur moet passen binnen de profielschets die het Limburgs Parlement zoals die op 7 juli is aangeboden aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66). Op basis daarvan lijkt het Limburgs Parlement op zoek naar een duizendpoot.

Profielschets
Maar hoe bijzonder is die profielschets in vergelijking met de twee vorige uit 2005 en 2011 die uiteindelijk leidden tot de benoeming van respectievelijk Leon Frissen en Theo Bovens als gouverneur? Er blijken vooral heel wat overeenkomsten te bestaan maar er zijn ook verschillen.

Boegbeeld
De profielschetsen van 2005 en 2011 zijn in vier dezelfde hoofdstukjes ingedeeld : bestuursstijl, boegbeeld in en buiten Limburg, voorzitter van Provinciale en Gedeputeerde Staten en Commissaris der Koningin. Sommige passages zijn ook hetzelfde. In de recente schets is die verdeling losgelaten en vervangen door een lijst van vijftien punten waaraan de nieuwe gouverneur moet voldoen. Met wel als eerste dat hij of zij een inspirerend boegbeeld is van Limburg en voor alle Limburgers aanspreekbaar

Integriteit
Dat thema wordt in 2005 nog helemaal niet benoemd. Wel in de profielschets van 2011. Daarin staat dat er veel waarde aan wordt gehecht dat een gouverneur de ambtelijke en (politiek) bestuurlijke integriteit binnen en buiten de provincie Limburg bewaakt. "Wij verwachten dat u waar nodig hierin actief handelt", zo staat er.

In de profielschets van 2021 wordt dat nog wat aangescherpt. Ongetwijfeld onder invloed van de recente affaires. Daarin staat dat de nieuwe gouverneur de bestuurlijke integriteit actief bevordert, alert is op mogelijke integriteitsrisico’s bij gemeenten en niet schroomt in te grijpen wanneer de situatie daar om vraagt.

Nevenfuncties
Daaraan wordt alleen in de profielschetsen van 2005 en 2021 een passage gewijd. Die van 2005 is wat welwillender dan de recente. In 2005 heet het dat niet afwijzend wordt gestaan tegenover eventuele nevenfuncties buiten de overheidssector zolang daar maar open en helder over gecommuniceerd wordt "en u zich bewust bent van mogelijke gevoeligheden die dit met zich meebrengt".

In 2021 staat het veel strakker geformuleerd : "Vervult geen nevenfuncties die onverenigbaar zijn met een goede uitoefening van het ambt".

Limburg gevoel
Bij het debat voorafgaand aan de overhandiging van de profielschets aan minister Ollongren vroeg zij of de passage waarin staat dat de nieuwe gouverneur een goed gevoel moet hebben bij de Limburgse cultuur en deze een warm hart toedraagt, betekent dat hij of zij ook uit Limburg moet komen. Voorzitter Thea Jetten van de vertrouwenscommissie antwoordde toen dat het betekent dat een gouverneur zich thuis moet voelen in Limburg en dat de vacature dus open staat voor iedereen.

Zonder het zich waarschijnlijk bewust te zijn, sloot Jetten daarmee precies aan bij de woorden van de profielschets van 2005 : "U (h)erkent de Limburgse cultuur en folklore en voelt zich daarin thuis".

En in 2011 staat er: "U heeft een goed gevoel bij de Limburgers en over Limburg."

Den Haag, Brussel en Euregio
Net als het Limburg-gevoel zijn goede contacten in de Haagse politiek, de Europese instellingen en politieke organen in Brussel en de Duitse en Belgische Euregio een constante factor in de profielschetsen. In 2011 en 2021 is daarbij ook uitdrukkelijk kennis van Duits en/of Frans toegevoegd.

In 2005 staat in de profielschets dat de beoogde gouverneur moet beschikken over goede contacten in Den Haag en Brussel en een effectieve lobby richting de diverse Haagse en Europese instellingen mee moet helpen opzetten. Net als het stimuleren van de samenwerking in de diverse Euregio’s. Praktisch dezelfde tekst wordt in 2011 met de toevoeging "u beschikt over ruime (buur)taalkennis".

In de huidige profielschets wordt van de nieuwe gouverneur verwacht dat hij 'de weg kent' in Den Haag, Brussel en de Euregio en beschikt over de benodigde talenkennis (Frans/Duits).

Vrijwilligers
Nog zo'n constante in de drie profielschetsen: Limburg en zijn vele vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. In 2005 en 2011 is de tekst letterlijk dezelfde. "De vele vrijwilligers(organisaties) die Limburg kent genieten uw warme belangstelling. U legt daartoe regelmatig werkbezoeken af in de provincie", zo valt te lezen. In die van 2021 staat dat de vele vrijwilligers zeker mogen rekenen op haar/zijn nieuwsgierigheid en belangstelling

Karaktereigenschappen
In de profielschetsen komen tal van persoonlijke capaciteiten aan de orde waarover een gouverneur moet beschikken. Ze liggen in al die jaren vaak in elkaars verlengde of zijn gewoon hetzelfde

  • 2005 : doortastend, transparant, onorthodox, teamspeler, bestuurlijk overwicht
  • 2011 : energiek, besluitvaardig, resultaatgericht, doortastend, transparant, onconventioneel, besluitvaardig, bestuurlijk overwicht
  • 2021 : daadkrachtig, tactvol, deskundig, energiek, diplomatiek, natuurlijk gezag, positieve levensstijl

Verhouding met Limburgs Parlement
Op 12 maart 2003 werd het dualisme ingevoerd in de provinciale politiek. Eerder gebeurde dat al op het niveau van de gemeenteraad. Doel ervan is het scheiden van de bestuurlijke taken van het provinciebestuur (GS) en de controlerende taken van provinciale staten (Limburgs Parlement) die op hoofdlijnen sturen. Gedeputeerden maken daarbij niet langer deel uit van die provinciale staten zoals tot dan wel steeds het geval was.

In de profielschets uit 2005 twee jaar na de invoering van het dualisme, wordt daar ook nadrukkelijk naar verwezen. Er wordt gewezen op de bijzondere positie die een gouverneur als voorzitter inneemt en de 'belangrijke bijdrage' die hij of zij verleent aan de nieuwe verhoudingen. "Als voorzitter van GS en PS hebt u een coördinerende en stimulerende rol te doen slagen", zo staat er in 2005.

Zes jaar later wordt er alleen nog maar gesproken over een gouverneur die binnen de dualistische verhoudingen functioneert. En in de laatste profielschets van begin juli komt het woord dualisme helemaal niet meer voor.

Onderlinge verhoudingen
Nu wordt gesteld dat "een nieuwe gouverneur actief moet bijdragen aan het bevorderen van de onderlinge verhoudingen in Provinciale Staten". Want die zijn de laatste maanden flink verstoord door de bestuurscrisis die is ontstaan.

En als voorzitter van het provinciebestuur moet hij/zij de collegialiteit tussen de gedeputeerden bevorderen, de checks & balances bewaken en coachend leiderschap toepassen, aldus de profielschets.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen