Overslaan en naar de inhoud gaan

Profielschets: Waar moet de nieuwe gouverneur aan voldoen?

Geplaatst opmaandag 12 april 2021 - 18:58

Theo Bovens heeft zijn positie als gouverneur ter beschikking gesteld. Hij heeft aangegeven in functie te blijven totdat er een opvolger is. Wat moet een nieuwe gouverneur zoal in huis hebben?

Aan de hand van (ervarings)deskundigen maken we een profielschets.

Bestuurscrisis
Vrijdag besloot het hele college van Gedeputeerde Staten op te stappen omdat het geen vertrouwen meer voelde van het Limburgs Parlement, naar aanleiding van de IKL-affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. In navolging van het college stapte ook Bovens op.

Lees ook: Limburgs Parlement: vertrek gouverneur was onvermijdelijk

Wel of geen snor?
Door deze integriteitskwestie staat de opvolger van Bovens voor een behoorlijke opgave. Volgens Klaartje Peters, hoogleraar lokaal bestuur van de Universiteit Maastricht, zou het een verfrissende werking kunnen hebben als een vrouw het stokje overneemt. "Vooral als ik naar het gezelschap van afgelopen vrijdag kijk", zegt ze. Want volgens Peters is het provinciebestuur wel toe aan een frisse wind. "Een vrouw is natuurlijk geen garantie. Het moet vooral een geschikt iemand zijn. Iemand die stevig in zijn of haar schoenen staat voor integriteit in het provinciebestuur."

Vriendenrepubliek
En over dat laatste is natuurlijk het een en ander te doen geweest. Het debat ging vrijdag over de affaire rond de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). IKL kreeg onder meer van de provincie subsidie. In het kielzog van de affaire stapten eerder de twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus op. Zij voelden zich politiek verantwoordelijk voor de misstanden rond Vrehen en het feit dat de provincie daar niet genoeg bovenop had gezeten. "De term vriendenrepubliek is natuurlijk weer heel vaak gevallen. Ik vrees ook in een aantal opzichten terecht", zegt Peters. Peters vindt dat ze goede dingen hebben gedaan, maar dat de affaire Vrehen dat allemaal teniet doet en aan ze blijft kleven. "Leuk allemaal, maar de basis is integriteit. De nieuwe gouverneur heeft een behoorlijke opgave om dat ontstane beeld weer opnieuw uit te roeien."

Lees ook: Extraparlementair college na nog geen twee jaar ter ziele

Niet alles is verrot
Bij dat laatste punt sluit oud-burgemeester van onder meer Valkenburg en oud-dijkgraaf Jan Schrijen zich aan. "In de keuze voor de nieuwe gouverneur moet je eigenlijk laten zien dat je het imago weer wil opschonen", zegt oud-gedeputeerde Schrijen. "Niet alles is verrot. Dat beeld komt nu onterecht naar buiten. Mensen uit het westen belden me vrijdag met de vraag wat er allemaal aan de hand was. Oud-dijkgraven die politiek geïnteresseerd zijn en zeggen dat het slecht is voor het imago. Terwijl we al dertig jaar een ontwikkeling doormaken om aan te tonen dat we een normale provincie zijn. Dat beeld moet voor een stukje worden bijgekleurd." Volgens de ervaren politicus, die onlangs met pensioen is gegaan, is het daarom belangrijk dat er iemand komt te staan die boven de partijen kan hangen. "Diegene moet statuur hebben en natuurlijk gezag. Het is belangrijk dat hij of zij mensen weer in het gareel krijgt als dat nodig is."

Limburg
Volgens Schrijen wordt er natuurlijk altijd gezocht naar een schaap met meer dan vier poten. "Maar het staat buiten kijf dat de opvolger de Limburgse aard en cultuur verstaat. Dat is wezenlijk in deze functie", zegt hij. "Natuurlijk is het een politieke functie, maar de gouverneur moet ook affiniteit hebben met Limburg. Een gouverneur kan namelijk helpen deuren te openen. Ook nationaal in het Haagse circuit. Het is belangrijk om daar kennissen te hebben. Dat kan helpen, ook als gedeputeerden wat willen. Een gouverneur praat toch op het niveau van een minister-president."

Lees ook: Bert Kersten: 'Raad van Toezicht IKL heeft liggen slapen'

Kandidaten
Iemand met oog voor integriteit en met natuurlijk gezag, die mensen kan verbinden. Zover zijn we al. Schrijen heeft niet direct een kandidaat op het oog. "Een man of een vrouw maakt me niet zoveel uit. Misschien is het wel goed als er een partijloze gouverneur komt", zegt hij. Hoogleraar Peters daarentegen. "Het is geen Limburger, maar ik had Johan Remkes voor ogen", zegt zij. Volgens Peters kent hij het klappen van de zweep als het om integriteit gaat. "Maar het is geen Limburger én geen vrouw. Lilianne Ploumen misschien, maar die heeft gewoon een baan in Den Haag natuurlijk."

Eigen integriteit
Oud-gouverneur Léon Frissen wil niet ingaan op de profielschets van de opvolger van Bovens. "Ik ben geen orakel en daarbij vind ik het niet integer om daar iets over te zeggen", laat hij weten. "Bovendien is het een kroonbenoeming en weten we nog niet wat de minister beslist. Misschien zit hij er nog wel twee jaar."

Rode kaart
Frissen, die in 2011 werd opgevolgd door Bovens, wil wel iets zeggen over het provinciebestuur. "Wat mij betreft moet het CDA op zijn minst tot de volgende verkiezingen geen plaats nemen in het college van Gedeputeerde Staten. Die hebben de rode kaart gekregen. Het vertrouwen in het CDA was weg. Dat zag je ook in de Staten. Ze moeten voorlopig even in de schaduw blijven en de partij moet die evalueren."

Lees ook: Oud-gouverneur over bestuurscrisis: 'Een klap voor Limburg'

Nieuw profiel
De oud-gouverneur vindt dat een college samengesteld moet worden zodat Limburg bestuurbaar blijft. "Maar ze moeten wel op zoek naar een nieuw profiel en een nieuw programma. Grote dossiers zoals de Brightlands Campussen en regiodeals mogen niet in de verdrukking komen. Daarnaast liggen er nieuwe uitdagingen wat betreft duurzaamheid en digitalisering. Ik weet alleen niet onder welk voorzitterschap dit moet gebeuren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen