Overslaan en naar de inhoud gaan

Professor ziekenhuis Maastricht weg na stortvloed aan kritiek

Geplaatst opwoensdag 27 december 2017 - 11:28

Een professor van het universitair ziekenhuis in Maastricht is vertrokken als afdelingshoofd vanwege een stortvloed aan kritiek op zijn functioneren. Oud-medewerkers spreken van 'Noord-Koreaanse toestanden'.

De man zou zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan het onheus bejegenen van medewerkers en promovendi.

Machtsbelust
Verschillende oud-medewerkers van de afdeling spreken van een machtsbeluste man. "Hij dacht dat hij de God van de afdeling was", zo vertelt een van hen aan 1Limburg. De professor zelf heeft niet op de beschuldigingen gereageerd.

De professor was jarenlang hoofd van de afdeling Transplantatie Immunologie en Weefseltypering. Hij werkt nog bij het ziekenhuis, maar alleen nog als onderzoeker en voor de begeleiding van promovendi.

Opnames
Volgens meerdere oud-medewerkers, die anoniem hun verhaal vertellen aan 1Limburg, kon de man jarenlang zijn gang gaan zonder dat er werd ingegrepen door de directie van het ziekenhuis. Er werd onder meer tevergeefs aangeklopt bij de vertrouwenspersoon van het MUMC+. Ook maakten medewerkers opnames van vergaderingen, om zo aan te tonen hoe hij zich gedroeg, zo zeggen ze.

Weggepest
De hoogleraar kwam in 2008 in Maastricht werken, nadat hij was vertrokken bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Al snel begon zijn wangedrag, zo vertelt een oud-medewerker. "Meerdere mensen zijn door de man weggepest. Hij was continu negatief over het werk van anderen en schold medewerkers uit tijdens bijeenkomsten met de afdeling."

Een ander vertelt: "Hij heeft meerdere mensen weggejaagd. Intern werd gesproken over ‘Noord-Koreaanse toestanden’. Als je hem tegensprak, dan deed hij er alles aan om je kapot te maken."

Beschadigd
Het Maastricht UMC+ betreurt dat mensen zich onvoldoende gehoord voelen en dat ze vinden dat ze daardoor beschadigd en benadeeld zijn, zo laat een woordvoerder weten in een schriftelijke reactie. 'Omwille van de privacy van alle betrokkenen kunnen en willen wij niet via de media ingaan op de zaak en de maatregelen die getroffen zijn', zo schrijft het ziekenhuis.

De woordvoerder wil niet zeggen welke maatregelen genomen zijn. De hoogleraar is zelf opgestapt.

Burn-out
Meerdere medewerkers zouden de afgelopen jaren met een burn-out thuis zijn komen te zitten. Anderen kozen er zelf voor om te gaan. "Er waren veel klachten, maar er werd niks mee gedaan. Nu is er ingegrepen, maar probeert het ziekenhuis het stil te houden." Dat is voor oud-medewerkers reden om nu alsnog met het verhaal naar buiten te komen.

Het Maastricht UMC+ laat weten dat bij slecht functioneren van medewerkers en leidinggevenden altijd onderzoek wordt gedaan. 'Na vaststelling van de feiten en omstandigheden worden zorgvuldig afgewogen maatregelen getroffen', zo staat in een verklaring.

Verwijderd
Het ziekenhuis heeft deze week de webpagina met het profiel van het vertrokken afdelingshoofd verwijderd.

VERANTWOORDING
De redactie sprak voor dit verhaal met meerdere oud-medewerkers en promovendi van de betreffende afdeling. Ook is er uitgebreid contact geweest met het MUMC+ om zo een reactie te krijgen op het verhaal en de beschuldigingen. De betreffende professor mocht van zijn werkgever zelf niet reageren op het verhaal.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen