Overslaan en naar de inhoud gaan

Proeftuin in Broekhuizen: toekomst voor teelt blauwe bes?

Geplaatst opdinsdag 16 juni 2020 - 20:24

Blauwe bessen telen onder een afdak van zonnepanelen: Wouter Aerts uit Broekhuizen gaat het experiment aan.

De grote vraag is of de bessen ook goed groeien.

Proeftuin
De proeftuin heeft hij grotendeels zelf bedacht; Aerts (43) is teler, maar ook techneut. Ideeën krijgen en oplossingen verzinnen zit nu eenmaal in zijn bloed. "Het afdak van zonnepanelen beschermt de blauwe bes tegen extreem weer en levert energie op. Maar of het allemaal precies gaat werken zoals wij verwachten, blijft spannend", geeft hij aan.

Zonnepanelen
De blauwe bessen worden gepoot in lange goten die 40 centimeter van de grond staan. "Op de vrije bodem komen planten die nuttig zijn voor de bestuiving en bestrijding van ongedierte", legt Aerts uit. De zonnepanelen rusten op een constructie die zo'n 2,5 meter hoog is. De proeftuin van Aerts ziet er op het eerste gezicht uit als een tuinderskas die aan alle kanten open is.

Extreem weer
"Ik heb 40 hectare waar de bessen in open veld staan. Het is zacht fruit, net als aardbeien en frambozen. Deze teelt is kwetsbaar voor extreem weer. Je kunt te veel regen krijgen of juist te weinig. Dat geldt ook voor zonlicht." Onder een afdak hoopt de teler de elementen beter te kunnen controleren. "Regenwater vangen we bijvoorbeeld op in een bassin. De vraag is wel of de zonnepanelen genoeg zonlicht doorlaten voor een optimale groei van de bessen."

Geld
Volgens Aerts kan de teelt van blauwe bessen drastisch veranderen als de proef slaagt. "Het wordt dan interessant om grote stukken land te 'overkappen'. Maar dat is nog toekomstmuziek. Pas volgend jaar kan hij iets zinnigs zeggen over het experiment. "Voorlopig kost het alleen maar geld."

Van de gemeente Horst aan de Maas krijgt hij voor de komende vier jaar een bijdrage van 5.000 euro uit een stimuleringsfonds.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen