Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Proeffabriek Sappi voor ‘wondermateriaal’ op Chemelot

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2015 - 12:34

Sappi, de wereldwijde producent van pulp en papier, vestigt zich met een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

In de proeffabriek wordt een nieuw energiebesparend proces doorontwikkeld voor de productie van hoogwaardige nanocellulose (cnf), dat uit houtvezel wordt gewonnen. De toepassingen van dit biogebaseerde ‘wondermateriaal’ zijn grenzeloos: verpakking, touchscreens, autoindustrie, verf, voedingsmiddelen, beton en zelfs wondverzorging.

Gepatenteerd
Sappi verwacht dat de wereldmarkt voor het gepatenteerde product op termijn zal groeien tot 35 miljoen ton per jaar. De proeffabriek op de campus is de eerste stap op weg naar de productie van cnf op commerciële schaal en zonder dat daar grote hoeveelheden chemisch afvalwater bij vrijkomen.

Eigenschappen
Nanocellulose heeft een aantal unieke eigenschappen: het is licht en sterk. En omdat het volledig duurzaam is, is het zeer gewild als nieuw materiaal in de industrie- en transportsector. Door houtpulp intensief te bewerken komen er ultrakleine cellulosevezels vrij. Een bundel van 2000 vezels is even dik als een menselijk haar.

Voordelen
Sappi verwacht dat de nauwe samenwerking met andere ondernemingen en academische instellingen op de campus wederzijdse voordelen zal bieden. De vestiging van Sappi wordt financieel ondersteund door de Provincie, omdat dit een voorbeeld is van hoe de maakindustrie in Limburg kan worden verbonden met de op de campus aanwezige kennis en ervaring.

Zuid-Afrikaans
Sappi is van oorsprong een Zuid-Afrikaans concern. Het heeft wereldwijd tal van papierfabrieken, onder meer in Maastricht en Lanaken. In 1997 nam Sappi de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek in Maastricht over en voerde een vernieuwing door, waarmee Maastricht de eerste fabriek van houtvrij gecoat papier in Europa werd. Sappi Maastricht heeft ongeveer 500 medewerkers.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Chemelot in Geleen gaat uitbreiden
Provincie en bedrijven tekenen Limburgs Energie Akkoord
Nieuwbouw voor campus Chemelot
In Sittard-Geleen is plek voor 175 extra hotelkamers
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen