Overslaan en naar de inhoud gaan

Proeffabriek Sappi voor ‘wondermateriaal’ op Chemelot

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2015 - 12:34

Sappi, de wereldwijde producent van pulp en papier, vestigt zich met een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

In de proeffabriek wordt een nieuw energiebesparend proces doorontwikkeld voor de productie van hoogwaardige nanocellulose (cnf), dat uit houtvezel wordt gewonnen. De toepassingen van dit biogebaseerde ‘wondermateriaal’ zijn grenzeloos: verpakking, touchscreens, autoindustrie, verf, voedingsmiddelen, beton en zelfs wondverzorging.

Gepatenteerd
Sappi verwacht dat de wereldmarkt voor het gepatenteerde product op termijn zal groeien tot 35 miljoen ton per jaar. De proeffabriek op de campus is de eerste stap op weg naar de productie van cnf op commerciële schaal en zonder dat daar grote hoeveelheden chemisch afvalwater bij vrijkomen.

Eigenschappen
Nanocellulose heeft een aantal unieke eigenschappen: het is licht en sterk. En omdat het volledig duurzaam is, is het zeer gewild als nieuw materiaal in de industrie- en transportsector. Door houtpulp intensief te bewerken komen er ultrakleine cellulosevezels vrij. Een bundel van 2000 vezels is even dik als een menselijk haar.

Voordelen
Sappi verwacht dat de nauwe samenwerking met andere ondernemingen en academische instellingen op de campus wederzijdse voordelen zal bieden. De vestiging van Sappi wordt financieel ondersteund door de Provincie, omdat dit een voorbeeld is van hoe de maakindustrie in Limburg kan worden verbonden met de op de campus aanwezige kennis en ervaring.

Zuid-Afrikaans
Sappi is van oorsprong een Zuid-Afrikaans concern. Het heeft wereldwijd tal van papierfabrieken, onder meer in Maastricht en Lanaken. In 1997 nam Sappi de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek in Maastricht over en voerde een vernieuwing door, waarmee Maastricht de eerste fabriek van houtvrij gecoat papier in Europa werd. Sappi Maastricht heeft ongeveer 500 medewerkers.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Chemelot in Geleen gaat uitbreiden
Provincie en bedrijven tekenen Limburgs Energie Akkoord
Nieuwbouw voor campus Chemelot
In Sittard-Geleen is plek voor 175 extra hotelkamers
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen