Overslaan en naar de inhoud gaan

Proeffabriek Sappi voor ‘wondermateriaal’ op Chemelot

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2015 - 12:34

Sappi, de wereldwijde producent van pulp en papier, vestigt zich met een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

In de proeffabriek wordt een nieuw energiebesparend proces doorontwikkeld voor de productie van hoogwaardige nanocellulose (cnf), dat uit houtvezel wordt gewonnen. De toepassingen van dit biogebaseerde ‘wondermateriaal’ zijn grenzeloos: verpakking, touchscreens, autoindustrie, verf, voedingsmiddelen, beton en zelfs wondverzorging.

Gepatenteerd
Sappi verwacht dat de wereldmarkt voor het gepatenteerde product op termijn zal groeien tot 35 miljoen ton per jaar. De proeffabriek op de campus is de eerste stap op weg naar de productie van cnf op commerciële schaal en zonder dat daar grote hoeveelheden chemisch afvalwater bij vrijkomen.

Eigenschappen
Nanocellulose heeft een aantal unieke eigenschappen: het is licht en sterk. En omdat het volledig duurzaam is, is het zeer gewild als nieuw materiaal in de industrie- en transportsector. Door houtpulp intensief te bewerken komen er ultrakleine cellulosevezels vrij. Een bundel van 2000 vezels is even dik als een menselijk haar.

Voordelen
Sappi verwacht dat de nauwe samenwerking met andere ondernemingen en academische instellingen op de campus wederzijdse voordelen zal bieden. De vestiging van Sappi wordt financieel ondersteund door de Provincie, omdat dit een voorbeeld is van hoe de maakindustrie in Limburg kan worden verbonden met de op de campus aanwezige kennis en ervaring.

Zuid-Afrikaans
Sappi is van oorsprong een Zuid-Afrikaans concern. Het heeft wereldwijd tal van papierfabrieken, onder meer in Maastricht en Lanaken. In 1997 nam Sappi de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek in Maastricht over en voerde een vernieuwing door, waarmee Maastricht de eerste fabriek van houtvrij gecoat papier in Europa werd. Sappi Maastricht heeft ongeveer 500 medewerkers.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Chemelot in Geleen gaat uitbreiden
Provincie en bedrijven tekenen Limburgs Energie Akkoord
Nieuwbouw voor campus Chemelot
In Sittard-Geleen is plek voor 175 extra hotelkamers
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen