Overslaan en naar de inhoud gaan

Proeffabriek gaat bio-olie maken op Chemelot Campus

Geplaatst opmaandag 29 juni 2020 - 20:16

Op de Brightlands Chemelot campus is een nieuwe proeffabriek geopend. De Multi Purpose Pilot Plant kan voor verschillende processen gebruikt worden. Het bedrijf Vertoro begint met het maken van bio-olie.

Vertoro is een van de eerste gebruikers van de fabriek. Het bedrijf wil de afvalstof lignine omzetten in een bio-olie. "Lignine is een afvalstof van hout", zegt Dannie van Osch van de start-up. "Het zit bijvoorbeeld in houtsnippers. Maar het blijft ook over als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol." Lignine wordt nu nog vaak verbrand. "Maar wij willen er olie van maken. Daarnaast is het ook geschikt als grondstof voor biologische kunststof."

Verschillende processen
De Multi Purpose Pilot Plant kan met kleine ingegrepen, geschikt gemaakt worden voor verschillende chemische processen. "De gebruikers staan daarom in de rij", zegt Emiel Staring van kennisinstituut InSciTe. "Het zijn vaak kleine bedrijven. Maar ook grote bedrijven zoals DSM." InSciTe heeft de nieuwe proeffabriek gebouwd. Het kennisinstituut op Chemelot Campus wordt gesteund door de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, Technische Universiteit Eindhoven, DSM en Provincie Limburg.

Video: L1

Doorontwikkelen
De nieuwe proeffabriek moet werk voor startende bedrijven uit handen nemen. "Gebruikers kunnen bij ons komen en aangeven wat ze nodig hebben. Dat hoeven ze niet zelf te ontwikkelen want de hardware en kennis is al aanwezig", legt Staring uit. "Daardoor kunnen ze sneller hun producten door ontwikkelen."

150 liter
In de nieuwe proeffabriek kan het bedrijf op grotere schaal geproduceerd worden. Dat is voor Vertoro van groot belang. "Als we met grote oliemaatschappijen aan tafel zitten, dan willen die het product zien. Willen ze 2 liter", verklaart Van Osch. "In het laboratorium zijn we daar een maand mee bezig. Hier kunnen we 150 liter per dag maken."

Doelstelling
Volgens gedeputeerde Joost van den Akker past de proeffabriek in de doelstelling van de regio. "We willen een circulaire hub worden, waarbij we gebruikte materialen weer opnieuw gaan gebruiken. Dat doen we hier", zegt de gedeputeerde. "Want houtsnippers worden hier omgezet in olie."

Demoplant
Vertoro zet met de productie in de proeffabriek een belangrijke tussenstap. Voor de volgende schaal, een demoplant, gaat Vertoro naar Zweden. Binnen vijf jaar wil het bedrijf 2 of 3 commerciƫle fabrieken operationeel hebben. "Het kan zijn dat we licenties gaan uitgeven of zelf een fabriek gaan bouwen", zegt Van Osch. "Misschien wel een in Geleen."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen