Overslaan en naar de inhoud gaan

Proeffabriek gaat bio-olie maken op Chemelot Campus

Geplaatst opmaandag 29 juni 2020 - 20:16

Op de Brightlands Chemelot campus is een nieuwe proeffabriek geopend. De Multi Purpose Pilot Plant kan voor verschillende processen gebruikt worden. Het bedrijf Vertoro begint met het maken van bio-olie.

Vertoro is een van de eerste gebruikers van de fabriek. Het bedrijf wil de afvalstof lignine omzetten in een bio-olie. "Lignine is een afvalstof van hout", zegt Dannie van Osch van de start-up. "Het zit bijvoorbeeld in houtsnippers. Maar het blijft ook over als restproduct bij bijvoorbeeld de productie van papier of het maken van bio-ethanol." Lignine wordt nu nog vaak verbrand. "Maar wij willen er olie van maken. Daarnaast is het ook geschikt als grondstof voor biologische kunststof."

Verschillende processen
De Multi Purpose Pilot Plant kan met kleine ingegrepen, geschikt gemaakt worden voor verschillende chemische processen. "De gebruikers staan daarom in de rij", zegt Emiel Staring van kennisinstituut InSciTe. "Het zijn vaak kleine bedrijven. Maar ook grote bedrijven zoals DSM." InSciTe heeft de nieuwe proeffabriek gebouwd. Het kennisinstituut op Chemelot Campus wordt gesteund door de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, Technische Universiteit Eindhoven, DSM en Provincie Limburg.

Video: L1

Doorontwikkelen
De nieuwe proeffabriek moet werk voor startende bedrijven uit handen nemen. "Gebruikers kunnen bij ons komen en aangeven wat ze nodig hebben. Dat hoeven ze niet zelf te ontwikkelen want de hardware en kennis is al aanwezig", legt Staring uit. "Daardoor kunnen ze sneller hun producten door ontwikkelen."

150 liter
In de nieuwe proeffabriek kan het bedrijf op grotere schaal geproduceerd worden. Dat is voor Vertoro van groot belang. "Als we met grote oliemaatschappijen aan tafel zitten, dan willen die het product zien. Willen ze 2 liter", verklaart Van Osch. "In het laboratorium zijn we daar een maand mee bezig. Hier kunnen we 150 liter per dag maken."

Doelstelling
Volgens gedeputeerde Joost van den Akker past de proeffabriek in de doelstelling van de regio. "We willen een circulaire hub worden, waarbij we gebruikte materialen weer opnieuw gaan gebruiken. Dat doen we hier", zegt de gedeputeerde. "Want houtsnippers worden hier omgezet in olie."

Demoplant
Vertoro zet met de productie in de proeffabriek een belangrijke tussenstap. Voor de volgende schaal, een demoplant, gaat Vertoro naar Zweden. Binnen vijf jaar wil het bedrijf 2 of 3 commerciële fabrieken operationeel hebben. "Het kan zijn dat we licenties gaan uitgeven of zelf een fabriek gaan bouwen", zegt Van Osch. "Misschien wel een in Geleen."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen