Overslaan en naar de inhoud gaan

Proefboringen in Maastrichtse stadsmuur

Geplaatst opdinsdag 9 juli 2019 - 16:07

In verband met de herstelwerkzaamheden aan de ingestorte stadsmuur van Maastricht zijn dinsdag speciale proefboringen uitgevoerd.

Eind maart stortte een deel van de historische stadsmuur in het stadspark in.

Spaarboog
De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het stutten en afgraven van de monumentale muur. De volgende stap in het proces zijn deze proefboringen, waarbij gekeken wordt of er spaarbogen in de muur worden aangetroffen. "Spaarbogen zijn voornamelijk bedoeld om de druk op te vangen en de muur op te bouwen. De vraag is of men die honderden jaren geleden heeft aangebracht", Vertelt Wijnand de Radder, projectmanager Vestingwerken. "Deze kennis hebben wij nodig om te weten hoe wij de muur weer kunnen opbouwen."

Lees ook: Video: Deel historische stadsmuur Maastricht ingestort

Bouwvak
Volgende week begint de bouwvak en worden de bouwketen en het bouwmateriaal weggehaald. Daarna gaan de gemeente en andere partijen bepalen hoe en zelfs of de muur verder wordt opgebouwd. Dat proces kan nog vele maanden duren. In de tussentijd kunnen mensen weer iets dichter bij de eeuwenoude stadsmuur komen. "Het bouwterrein wordt verkleind om het gebied weer terug te geven aan de stad. Men zal tegen de stutconstructie blijven kijken", aldus De Radder "Wij willen eigenlijk een soort route gaan maken rondom het gat van de muur, zodat men ook van bovenaf het stadspark in kan gaan kijken."

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen