Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef: zwarte wiek windmolen voorkomt vogelsterfte

Geplaatst opvrijdag 6 november 2020 - 20:46

Het provinciebestuur gaat bekijken of het mee kan doen aan een proefproject waarbij één van de wieken van een windmolen zwart wordt geverfd.

Dat zou ertoe leiden dat minder vogels tegen een windmolen vliegen en daardoor om het leven komen.

70 procent minder dode vogels
GroenLinks had over de proef een motie ingediend. Daarin verwees statenlid Kathleen Mertens naar een onderzoek waarin wordt geconcludeerd dat het aantal dode vogels met 70 procent kan verminderen als één van de wieken van een windmolen zwart is. "Maar voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken, is wel meer onderzoek nodig op andere windparken, met een verscheidenheid aan ecologie in de omgeving", zo meldt Mertens in de motie.

Onderzoek
Zij noemt het onderzoeken van het effect van het zwart verven zeer eenvoudig. En wij in Limburg kunnen prima mee doen aan een dergelijk onderzoek, aldus Mertens. Dat kan wat haar betreft in een bestaand of een nieuw windpark.

Sympathiek
Gedeputeerde Carla Brugman noemde de motie sympathiek en wilde daarom serieus bekijken of Limburg mee kan doen aan de proef. "We gaan kijken of we in aanmerking komen voor de proef", aldus Brugman. In Nederland is zon proef in ieder geval nog niet uitgevoerd.

Prooi
Met name vogels die op zoek zijn naar een prooi komen in botsing met een windmolen omdat ze bij hun jacht voornamelijk naar de grond kijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om roofvogels en uilen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen