Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef: zwarte wiek windmolen voorkomt vogelsterfte

Geplaatst opvrijdag 6 november 2020 - 20:46

Het provinciebestuur gaat bekijken of het mee kan doen aan een proefproject waarbij één van de wieken van een windmolen zwart wordt geverfd.

Dat zou ertoe leiden dat minder vogels tegen een windmolen vliegen en daardoor om het leven komen.

70 procent minder dode vogels
GroenLinks had over de proef een motie ingediend. Daarin verwees statenlid Kathleen Mertens naar een onderzoek waarin wordt geconcludeerd dat het aantal dode vogels met 70 procent kan verminderen als één van de wieken van een windmolen zwart is. "Maar voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken, is wel meer onderzoek nodig op andere windparken, met een verscheidenheid aan ecologie in de omgeving", zo meldt Mertens in de motie.

Onderzoek
Zij noemt het onderzoeken van het effect van het zwart verven zeer eenvoudig. En wij in Limburg kunnen prima mee doen aan een dergelijk onderzoek, aldus Mertens. Dat kan wat haar betreft in een bestaand of een nieuw windpark.

Sympathiek
Gedeputeerde Carla Brugman noemde de motie sympathiek en wilde daarom serieus bekijken of Limburg mee kan doen aan de proef. "We gaan kijken of we in aanmerking komen voor de proef", aldus Brugman. In Nederland is zon proef in ieder geval nog niet uitgevoerd.

Prooi
Met name vogels die op zoek zijn naar een prooi komen in botsing met een windmolen omdat ze bij hun jacht voornamelijk naar de grond kijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om roofvogels en uilen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen