Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef: Ouderen Zuid-Limburg mogen zelf zorg kiezen

Geplaatst opvrijdag 10 juni 2016 - 19:44

Ouderen in Zuid-Limburg die langdurige zorg nodig hebben, krijgen veel meer vrijheid om hun zorg te kiezen.

Zij mogen de komende twee jaar zelf hun zorg uitzoeken, heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Zeggenschap
Mensen moeten met deze experimenten flink meer (financiële) zeggenschap krijgen over de ondersteuning en zorg in hun leven, aldus Van Rijn. Het gaat dan om mensen die zowel thuis wonen als in een andere woonvorm zoals een verpleeghuis. Het experiment geldt niet voor mensen met een persoonsgebonden budget.

Wensen
Momenteel is het zo dat zorgkantoren aan het begin van het jaar zorg inkopen en daar moeten hun cliënten het dan mee doen. Ze hebben verder geen keuzevrijheid. Bij de experimenten staan de wensen en de behoeften van de cliënten voorop.

Behalve voor ouderen in Zuid-Limburg geldt de proef ook voor gehandicapten in Rotterdam.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Staatssecretaris: 'Geen toename zelfdoding onder jongeren'
PGB-problematiek: 'Het is nog steeds één grote chaos'
Rens Raemakers zet vraagtekens bij verdeling geld jeugdzorg
Vergunning voor zorgflat Heerlen tegen wil en dank
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen