Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef op station: blinden vinden weg naar bus met app

Geplaatst opmaandag 23 november 2020 - 19:48

Makkelijk wordt het nooit als je blind bent: de proef met een navigatie-app op het station in Roermond maakt het wel eenvoudiger om in de juiste bus te stappen vertelt Ingrid Smith (49).

Met een zichtvermogen van ongeveer twee procent is het voor de Roermondse Ingrid Smith altijd een 'uitdaging' om met het openbaar vervoer te reizen.

Proef op de som
Ze is de eerste die de proef op de som neemt. De navigatie-app voor blinden en slechtzienden, NoviLensGo, wordt de komende vijf maanden getest in Roermond.

Video: L1

Meter per meter
Het werkt eenvoudig vertelt Ingrid. Ze demonstreert hoe ze met haar telefoon een QR-code scant. Vrijwel meteen vertelt een navigatie-stem waar ze is en hoe ze naar de lijnbussen moet lopen. "Dit geeft veel informatie. De navigatie vertelt je in meters hoe je moet lopen. Dit verrast me zeer."

New York
Het systeem dat proefdraait heet Wayfinding en wordt gebruikt op trein- en busstations in New York en Barcelona. "Dan staat Roermond in een mooi rijtje", zegt wethouder Rens Evers. De komende jaren wordt het stationsgebied flink verbouwd. "Het moet voor alle reizigers, ook de groep met beperkingen, comfortabeler worden."

Lees ook: Vernieuwd busstation Roermond klaar

Plattegrond
Het station in Roermond is bekend terrein voor Ingrid. "Ik heb een plattegrond van deze omgeving in mijn hoofd. Ook van de stations in Utrecht en Maastricht kan ik mij terplekke een beeld vormen."

Vrijheid
Maar ze wil zich niet beperken in haar leven. De reis met trein of bus gaat ook wel eens naar plekken waar ze onbekend mee is. De blindenstok, ribbeltegels op de grond en haar mond, om de weg te vragen, ze heeft het allemaal nodig om zich te redden. "Deze app bevordert mijn vrijheid. Want dat is wat je wil in mijn situatie. Onafhankelijkheid."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen