Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef met visvriendelijke waterkrachtcentrale Borgharen

Geplaatst opwoensdag 7 april 2021 - 19:30

Het idee is even simpel als geniaal. Met een drijvende waterkrachtcentrale groene stroom opwekken, maar dan wel op een visvriendelijke manier.

Het prototype van de EQA River ligt in de sluis van Borgharen, daar wordt deze week volop getest. Twee zaken zijn belangrijk; hoeveel (groene) stroom wekt ‘ie op? En is het echt visvriendelijk?

Video: L1

Veelbelovend
"De eerste testen zijn goed", zegt directeur Piet Ackermans van EQA Energy. "Wij zijn nog geen enkele beschadigde vis tegengekomen." De mobiele waterkrachtcentrale moet voldoen aan strenge eisen, visvriendelijkheid is daar één van. In de 'vaste' waterkrachtcentrales, zoals die in Linne en Lith, zwemt een aanzienlijk deel van de passerende vissen de dood tegemoet.

Drie keer zo breed
Het prototype waar deze week mee getest wordt heeft een draaiend rad van drie meter breed. Het uiteindelijk model zal meer dan drie keer zo breed zijn, tien meter. "Wij verwachten dat het definitieve model zo'n 400 huishoudens van stroom kan voorzien", vertelt Ackermans.

Bouwprojecten
Daarnaast is het de bedoeling dat machines bij grote bouwprojecten langs het water gebruik gaan maken van de groene stroom van de mobiele waterkrachtcentrales. Rijkswaterstaat is geïnteresseerd in de prestaties van het prototype in Borgharen. "De aannemerij realiseert zich goed dat ze mee moeten in de energietransitie. Als ze dat niet doen dan missen zij de boot", aldus Dik de Weger van Rijkswaterstaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen