Overslaan en naar de inhoud gaan

Producer, muzikant en arrangeur Jan Theelen (83) overleden

Geplaatst opvrijdag 21 januari 2022 - 17:30

Producer, muzikant en arrangeur Jan Theelen is overleden. Theelen stierf op zaterdag 15 januari, maar zijn familie heeft het overlijden vrijdag pas bekend gemaakt. Theelen was al langer ziek.

Jan Theelen, geboren in Terwinselen (1939) speelt als jongetje al accordeon.

Video L1

Grote sterren
Op jonge leeftijd wordt hij beroepsmuzikant en speelt hij in Duitsland. Hij volgt een muziekopleiding orkest en koordirectie aan de Hochschule in Keulen. Bij platenmaatschappij Philips gaat hij aan de slag als arrangeur, eerst in Duitsland, daarna ook in Nederland. Hij werkt met nationale sterren als Dorus, Lori Spee, André Rieu en Johnny Hoes.

Studiobaas
Vanaf de jaren zestig heeft Jan Theelen een eigen muziekstudio, aanvankelijk in Venray en vanaf de jaren zeventig gevestigd in Munstergeleen. Op zijn Ônger Ôs-label verschijnt heel veel Limburgse muziek. Die kenmerkt zich door zijn zwierige arrangementen en orkestbezettingen. Jan Theelen ontwikkelt met zijn eigen benadering de typische en uitbundige Theelen-sound die in tal van bekende Limburgse hits onmiskenbaar terug te horen is. Een geluid dat bijvoorbeeld te horen is in de grote Boermans-vastelaoveshits van Jocus uit Venlo en in zijn producties voor de Marotte uit Sittard.

LVK-hits
Veel arrangementen van LVK-winnaars komen uit zijn pen. In 1978 schrijft hij samen met Nol Wassen het winnende nummer 'De zaagte Geej'. De laatste LVK-overwinning van Theelen stamt uit 2008. Bram en Ruud winnen dan met 'De Kriebels'. Ook op de twee LP's met de Vrijbuiters uit 1980 en 1982 is zijn meesterschap te horen. Naast vastelaovesmuziek draait Theelen zijn hand niet om voor opnames van grote koren en orkesten en worden er complete revues en operettes gearrangeerd en opgenomen.

Prijs
In 2007 is Jan Theelen de eerste winnaar van de Oeuvre-Priès van 't Limburgs Leed jaarlijks uitgereikt door Velde Venlo. In 2016 verschijnt er een film over Jan Theelen gemaakt door cineast Ton Polman uit Munstergeleen. In 2020 komt er een einde aan een tijdperk als de studio haar deuren sluit. De muziek voor de Tegelse passiespelen is een van de laatste producties die in Munstergeleen wordt opgenomen.

Jan Theelen is 83 jaar geworden en zijn uitvaart heeft reeds in kleine kring plaatsgevonden.

De documentaire 'Jan Theelen - muziek moet je maken met je hart' van Ton Polman wordt vrijdagavond om 18:30 uur herhaald op L1-TV

Zaterdagmiddag zendt het L1 radioprogramma Plat-eweg een uitgebreid radioportret uit de reeks Stemmingmakers gemaakt door Frans Pollux uit tussen 13:00 en 16:00 uur op L1-radio.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen