Overslaan en naar de inhoud gaan

Producent Cultura Nova failliet: festival niet in gevaar

Geplaatst opdinsdag 2 februari 2021 - 15:08

De uitvoerend producent van theaterfestival Cultura Nova in Heerlen is failliet. De rechter heeft dinsdag het faillissement van Abraxas Culturele Evenementen uit gesproken.

Het faillissement is door het bedrijf zelf aangevraagd, laat mede-eigenaar Fiedel van der Hijden weten. Abraxas is door de coronapandemie op de fles gegaan.

Festival Cultura Nova is niet in gevaar, stelt Van der Hijden. "Dat is een zelfstandige stichting. Die huurde ons in als uitvoerend producent, maar kan daar ook een ander voor in de arm nemen."

Steunpakketten
"Voor de uitbraak van het virus hadden we nog 28 mensen voor ons werken", zegt een aangeslagen Van der Hijden. "Sinds de coronacrisis is het omzetverlies 70 procent." De financiële steunpakketten van de overheid zijn voor Abraxas onvoldoende om de coronaperiode te overbruggen.

Theatertechnici
Abraxas is behalve producent van evenementen, zoals Cultura Nova, ook een uitzendbureau dat theatertechnici aan schouwburgen en gezelschappen levert, zoals Opera Zuid en Toneelgroep Maastricht. "De technische medewerkers in vaste dienst bij Parkstad Limburg Theaters hebben een verleden bij Abraxas", legt Van der Hijden uit.

Loonlijst
Vanwege de coronapandemie zijn theaters gesloten en voeren theatergezelschappen geen producties meer uit. En dat voelt Abraxas. "In de afgelopen 23 jaar hebben meer dan 200 mensen via ons gewerkt", zegt Van der Hijden. Vlak voor het faillissement stonden er nog zes mensen in vaste dienst op de loonlijst van Abraxas.

Risico lopen
Over een doorstart wil Van der Hijden nog niet nadenken. "Sowieso heb ik eerst gesprekken met de curator." Van der Hijden gaat de tijd nemen om zich te bezinnen op zijn toekomst. "Ooit is deze pandemie voorbij, ja. Maar een uitzendbureau voor theatertechnici en een cultureel productiebedrijf? Ik weet het nog niet. Daar kleven toch ook risico's aan en de vraag is wie welk risico wil lopen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen