Overslaan en naar de inhoud gaan

Proces-Van Rey: Gezellig naar de vastgoedbeurs

Geplaatst opmaandag 11 april 2016 - 18:13

Bij de derde dag in het proces tegen Jos van Rey waren maandag voor het eerst medeverdachten Piet van Pol en Tilman Schreurs aanwezig.

Zij kwamen aan de beurt nadat de rechtbank inging op een verzoek van Van Rey's advocate Gitte Stevens om minister Plasterk op te roepen als getuige.

Lees ook: Ronald Plasterk moet getuigen in zaak-Van Rey

Reisjes
De drie verdachten kregen de kans om tekst en uitleg te geven over de reisjes waarvoor projectontwikkelaar Van Pol de wethoudersVan Rey en Tilman Schreurs uitnodigde. Volgens het Openbaar Ministerie zijn die reisjes steekpenningen, waardoor Van Pol een warme band kon onderhouden met het gemeentebestuur..

Barbertje
Maar volgens de drie verdachten zoekt het OM daarmee spijkers op laag water, en dat allemaal omdat "Barbertje moet hangen", zoals Van Rey het ook maandag weer uitdrukte. "Omdat ik de enige wethouder ben die ook privéreisjes meldde bij de gemeente, wordt ik nu gepakt."

Gezellig
Van Rey en Van Pol bezochten samen verschillende vastgoedbeurzen in onder meer Cannes en München. Voor de gezelligheid, hielden ze de rechtbank voor. Ook gingen ze naar een wedstrijd van het WK in Duitsland in 2006, en een paar andere op het EK in Zwitserland in 2008. Bij de WK-wedstrijd en een van de EK-duels mocht ook wethouder Schreurs mee. "Want ook hij is een gezellige vent", zei Van Pol.

Argwaan
Keer op keer hield de rechtbank de drie verdachten voor dat het toch wel enige argwaan zou kunnen wekken: een projectontwikkelaar die actief is in Roermond, die bestuurders van diezelfde gemeente meeneemt op snoepreisjes. Maar keer op keer deden de verdachten die suggestie af als onzin. "Ik nodig vrienden mee uit op reis. Voor de gezelligheid!"

Emotioneel
Oud-wethouder Tilman Schreurs werd zelfs emotioneel, toen hij zei nooit op de uitnodigingen van Van Pol te zijn ingegaan als hij had ingezien dat hij daardoor zijn integriteit op het spel zou zetten. "Bij de WK-wedstrijd zaten we gewoon op de tribune, niet eens in een skybox of zoiets", vergoelijkte Schreurs zijn uitstapje naar de wedstrijd Nederland-Argentinië. Toch kostten die tribuneplaatsen maar liefst 1800 euro per stuk, betaald door Van Pol.

Gemeld
Jos van Rey liet niet na te benadrukken dat hij alle uitstapjes met Van Pol keurig meldde bij de gemeente, en dat hij ook - ongevraagd - een deel van de door Van Pol gemaakte kosten terugbetaalde.

Projecten
Dinsdag buigt de rechtbank zich over de projecten die Van Pol in Roermond mocht uitvoeren en waarbij het OM vraagtekens stelt over de rol die Van Rey en Schreurs daarbij speelden. Het gaat dan om het complex op het Kazernevoorterrein, de bouw van de ECI Cultuurfabriek in een leegstaand fabriekspand en een parkeergarage.

Nog eens bekijken hoe de hele zaak in elkaar zit? Dat kan met deze handige tijdlijn.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Live: Jos van Rey in de beklaagdenbank
Rechtbank Rotterdam buigt zich over Van Rey
LIVE: Rechtbank kijkt naar vastgoedprojecten Van Rey
Zaak Van Rey: meer vuurwerk na oproep rechtbank
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen