Overslaan en naar de inhoud gaan

Proces van de eeuw: breekt Brech in zaak Nicky Verstappen?

Geplaatst opmaandag 28 september 2020 - 6:00

Het heeft even mogen duren, maar maandagochtend start het proces tegen de man die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen: Jos Brech (57). Nabestaanden kruisen nog één keer hun vingers in de hoop op antwoorden.

De zaak begint maandag om 9:30 uur en wordt voortgezet op 28 september, 5, 7, 8, 12 en 16 oktober.

Lees ook: Jos Brech: tussen vrijspraak en levenslang

Weinig wijzer
Justitie en de drie rechters zijn tot dusver weinig wijzer geworden van Brech, die in augustus 2018 werd gearresteerd en sindsdien vooral heeft gezwegen. Hij heeft zich weliswaar laten ontvallen dat hij Nicky niet heeft ontvoerd, misbruikt en gedood op 10 augustus 1998, maar verder laat hij amper iets los. En dat wringt bij het gerechtelijk trio en de twee officieren van justitie.

Nicky's laatste uren
Er zijn immers wel cruciale vragen waar zij antwoorden op willen, maar waar Brech niet over verklaart. Belangrijkste vraag: hoe kan het dat er ruim twintig dna-sporen van Brech zijn aangetroffen op het lichaam en op en in de onderbroek van Nicky? Het wekt minstens de suggestie dat de vijftiger weet wat er in de laatste uren van de destijds elfjarige jongen is gebeurd.

Geheime verklaring
Brech en zijn advocaat Gerald Roethof schermen al sinds eind 2018 met een kluisverklaring. Wanneer nodig, zal die uit de klus komen, zo vertrouwde Roethof de rechters toe. Maar jaren verstreken en de verklaring kwam er tot dusver niet. Inmiddels houden moeder Berthie, vader Peter en zus Femke Verstappen er ernstig rekening mee dat zo vurig gewenste antwoorden er nooit gaan komen.

Lees ook: Oud-rechercheur: 'Brech bevestigde pedofiele gevoelens'

Bal bij justitie
En dus ligt de bal bij justitie. Weten de twee aangewezen officieren de rechters te overtuigen van hun zaak? Is er voldoende wettig en overtuigend bewijs? Justitie is helder: ja. Maar de zaak is omgeven door vraagtekens.

Wat bewijzen dna-sporen precies? Zijn die sporen voldoende om deze zaak, toch wel Limburgs' proces van de eeuw, te beslechten? Of komt er tijdens het proces nog een konijn uit de hoge hoed?

Laatste poging
Maandag en dinsdag wordt het dossier doorgenomen. Rechter Ben van der Aa loopt met Brech door de papieren en zal proberen alsnog antwoord te krijgen op alle prangende vragen die onbeantwoord bleven. Ook advocaat Roethof en de beide aanklagers krijgen ruimte om vragen te stellen aan de hand van het dossier. Maar de belangrijkste vraag wordt maandag al beantwoord: blijft Brech zwijgen?

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen