Overslaan en naar de inhoud gaan

Proces van de eeuw: breekt Brech in zaak Nicky Verstappen?

Geplaatst opmaandag 28 september 2020 - 6:00

Het heeft even mogen duren, maar maandagochtend start het proces tegen de man die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen: Jos Brech (57). Nabestaanden kruisen nog één keer hun vingers in de hoop op antwoorden.

De zaak begint maandag om 9:30 uur en wordt voortgezet op 28 september, 5, 7, 8, 12 en 16 oktober.

Lees ook: Jos Brech: tussen vrijspraak en levenslang

Weinig wijzer
Justitie en de drie rechters zijn tot dusver weinig wijzer geworden van Brech, die in augustus 2018 werd gearresteerd en sindsdien vooral heeft gezwegen. Hij heeft zich weliswaar laten ontvallen dat hij Nicky niet heeft ontvoerd, misbruikt en gedood op 10 augustus 1998, maar verder laat hij amper iets los. En dat wringt bij het gerechtelijk trio en de twee officieren van justitie.

Nicky's laatste uren
Er zijn immers wel cruciale vragen waar zij antwoorden op willen, maar waar Brech niet over verklaart. Belangrijkste vraag: hoe kan het dat er ruim twintig dna-sporen van Brech zijn aangetroffen op het lichaam en op en in de onderbroek van Nicky? Het wekt minstens de suggestie dat de vijftiger weet wat er in de laatste uren van de destijds elfjarige jongen is gebeurd.

Geheime verklaring
Brech en zijn advocaat Gerald Roethof schermen al sinds eind 2018 met een kluisverklaring. Wanneer nodig, zal die uit de klus komen, zo vertrouwde Roethof de rechters toe. Maar jaren verstreken en de verklaring kwam er tot dusver niet. Inmiddels houden moeder Berthie, vader Peter en zus Femke Verstappen er ernstig rekening mee dat zo vurig gewenste antwoorden er nooit gaan komen.

Lees ook: Oud-rechercheur: 'Brech bevestigde pedofiele gevoelens'

Bal bij justitie
En dus ligt de bal bij justitie. Weten de twee aangewezen officieren de rechters te overtuigen van hun zaak? Is er voldoende wettig en overtuigend bewijs? Justitie is helder: ja. Maar de zaak is omgeven door vraagtekens.

Wat bewijzen dna-sporen precies? Zijn die sporen voldoende om deze zaak, toch wel Limburgs' proces van de eeuw, te beslechten? Of komt er tijdens het proces nog een konijn uit de hoge hoed?

Laatste poging
Maandag en dinsdag wordt het dossier doorgenomen. Rechter Ben van der Aa loopt met Brech door de papieren en zal proberen alsnog antwoord te krijgen op alle prangende vragen die onbeantwoord bleven. Ook advocaat Roethof en de beide aanklagers krijgen ruimte om vragen te stellen aan de hand van het dossier. Maar de belangrijkste vraag wordt maandag al beantwoord: blijft Brech zwijgen?

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen