Overslaan en naar de inhoud gaan

Proces van de eeuw: breekt Brech in zaak Nicky Verstappen?

Geplaatst opmaandag 28 september 2020 - 6:00

Het heeft even mogen duren, maar maandagochtend start het proces tegen de man die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen: Jos Brech (57). Nabestaanden kruisen nog één keer hun vingers in de hoop op antwoorden.

De zaak begint maandag om 9:30 uur en wordt voortgezet op 28 september, 5, 7, 8, 12 en 16 oktober.

Lees ook: Jos Brech: tussen vrijspraak en levenslang

Weinig wijzer
Justitie en de drie rechters zijn tot dusver weinig wijzer geworden van Brech, die in augustus 2018 werd gearresteerd en sindsdien vooral heeft gezwegen. Hij heeft zich weliswaar laten ontvallen dat hij Nicky niet heeft ontvoerd, misbruikt en gedood op 10 augustus 1998, maar verder laat hij amper iets los. En dat wringt bij het gerechtelijk trio en de twee officieren van justitie.

Nicky's laatste uren
Er zijn immers wel cruciale vragen waar zij antwoorden op willen, maar waar Brech niet over verklaart. Belangrijkste vraag: hoe kan het dat er ruim twintig dna-sporen van Brech zijn aangetroffen op het lichaam en op en in de onderbroek van Nicky? Het wekt minstens de suggestie dat de vijftiger weet wat er in de laatste uren van de destijds elfjarige jongen is gebeurd.

Geheime verklaring
Brech en zijn advocaat Gerald Roethof schermen al sinds eind 2018 met een kluisverklaring. Wanneer nodig, zal die uit de klus komen, zo vertrouwde Roethof de rechters toe. Maar jaren verstreken en de verklaring kwam er tot dusver niet. Inmiddels houden moeder Berthie, vader Peter en zus Femke Verstappen er ernstig rekening mee dat zo vurig gewenste antwoorden er nooit gaan komen.

Lees ook: Oud-rechercheur: 'Brech bevestigde pedofiele gevoelens'

Bal bij justitie
En dus ligt de bal bij justitie. Weten de twee aangewezen officieren de rechters te overtuigen van hun zaak? Is er voldoende wettig en overtuigend bewijs? Justitie is helder: ja. Maar de zaak is omgeven door vraagtekens.

Wat bewijzen dna-sporen precies? Zijn die sporen voldoende om deze zaak, toch wel Limburgs' proces van de eeuw, te beslechten? Of komt er tijdens het proces nog een konijn uit de hoge hoed?

Laatste poging
Maandag en dinsdag wordt het dossier doorgenomen. Rechter Ben van der Aa loopt met Brech door de papieren en zal proberen alsnog antwoord te krijgen op alle prangende vragen die onbeantwoord bleven. Ook advocaat Roethof en de beide aanklagers krijgen ruimte om vragen te stellen aan de hand van het dossier. Maar de belangrijkste vraag wordt maandag al beantwoord: blijft Brech zwijgen?

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen