Overslaan en naar de inhoud gaan

Proces over 'extreme' verlaging pgb-tarief Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 24 maart 2015 - 8:21

Per Saldo, de vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), heeft de rechter gevraagd uitspraak te doen over een extreme verlaging van het pgb-tarief door gemeenten in Midden-Limburg.

Met dit proefproces wil de vereniging landelijk helderheid creëren over de tarieven. Volgens Per Saldo spannen de Midden-Limburgse gemeenten landelijk de kroon met de verlaging.

Tarief pgb
Gemeenten in Nederland mogen sinds 1 januari zelf hun vergoedingen voor pgb's vaststellen. Wettelijk is daarvoor slechts vastgelegd dat het tarief 'toereikend moet zijn om goede zorg in de kopen'.

Klachten
"De meeste gemeenten gaan daar ook netjes mee om", zegt Alina Saers, voorzitter van Per Saldo. Maar in onder andere Weert, Nederweert, Roermond en Leudal is de vergoeding voor familieleden volgens de vereniging door de bodem gegaan. Daarover zijn bij Per Saldo ook diverse klachten binnengekomen.

Vergoeding verlaagd
Het tarief waar het om draait, betreft een vergoeding voor hulp en ondersteuning door familieleden. Die vergoeding is door gemeenten in Midden-Limburg teruggeschroefd van 13,46 euro bruto naar een vrijwilligersvergoeding van 4,75 euro per uur.

Weert
Volgens centrumgemeente Weert vinden de gemeenten dat hulp uit het eigen netwerk niet zo duur betaald hoeft te worden. Ze zien de tarieven voor mantelzorgers ook niet als compensatie voor inkomen.

Midden-Limburg spant de kroon
Volgens Per Saldo zijn ook elders in Nederland de pgb-tarieven fors hebben verlaagd. "Maar Midden-Limburg spant landelijk toch wel de kroon", zegt Saers. Volgens de vereniging is in de regio de zorg in het geding.

Rechtszaak
Per Saldo vecht de lage vergoeding bij de rechtbank in Roermond aan namens een inwoonster van de gemeente Leudal. Zij zegde haar baan op om voor haar moeder en nog twee andere pgb-houders te zorgen. Met de tarieven die vóór 1 januari golden, kwam ze zo net aan het minimumloon. De zaak dient medio april.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tijdelijke oplossing voor jeugdhulp Midden-Limburg
Jongeren Midden-Limburg aan de slag dankzij beurs
Midden-Limburgse gemeenten benieuwd naar woonwensen
Politie komt naar je toe in Midden-Limburg met de wijkbus
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen