Overslaan en naar de inhoud gaan

Proces over 'extreme' verlaging pgb-tarief Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 24 maart 2015 - 8:21

Per Saldo, de vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), heeft de rechter gevraagd uitspraak te doen over een extreme verlaging van het pgb-tarief door gemeenten in Midden-Limburg.

Met dit proefproces wil de vereniging landelijk helderheid creëren over de tarieven. Volgens Per Saldo spannen de Midden-Limburgse gemeenten landelijk de kroon met de verlaging.

Tarief pgb
Gemeenten in Nederland mogen sinds 1 januari zelf hun vergoedingen voor pgb's vaststellen. Wettelijk is daarvoor slechts vastgelegd dat het tarief 'toereikend moet zijn om goede zorg in de kopen'.

Klachten
"De meeste gemeenten gaan daar ook netjes mee om", zegt Alina Saers, voorzitter van Per Saldo. Maar in onder andere Weert, Nederweert, Roermond en Leudal is de vergoeding voor familieleden volgens de vereniging door de bodem gegaan. Daarover zijn bij Per Saldo ook diverse klachten binnengekomen.

Vergoeding verlaagd
Het tarief waar het om draait, betreft een vergoeding voor hulp en ondersteuning door familieleden. Die vergoeding is door gemeenten in Midden-Limburg teruggeschroefd van 13,46 euro bruto naar een vrijwilligersvergoeding van 4,75 euro per uur.

Weert
Volgens centrumgemeente Weert vinden de gemeenten dat hulp uit het eigen netwerk niet zo duur betaald hoeft te worden. Ze zien de tarieven voor mantelzorgers ook niet als compensatie voor inkomen.

Midden-Limburg spant de kroon
Volgens Per Saldo zijn ook elders in Nederland de pgb-tarieven fors hebben verlaagd. "Maar Midden-Limburg spant landelijk toch wel de kroon", zegt Saers. Volgens de vereniging is in de regio de zorg in het geding.

Rechtszaak
Per Saldo vecht de lage vergoeding bij de rechtbank in Roermond aan namens een inwoonster van de gemeente Leudal. Zij zegde haar baan op om voor haar moeder en nog twee andere pgb-houders te zorgen. Met de tarieven die vóór 1 januari golden, kwam ze zo net aan het minimumloon. De zaak dient medio april.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Tijdelijke oplossing voor jeugdhulp Midden-Limburg
Jongeren Midden-Limburg aan de slag dankzij beurs
Midden-Limburgse gemeenten benieuwd naar woonwensen
Politie komt naar je toe in Midden-Limburg met de wijkbus
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen