Overslaan en naar de inhoud gaan

Procedure voor nieuwe gouverneur uitgesteld

Geplaatst opvrijdag 1 oktober 2021 - 7:50

De procedure voor de benoeming van een nieuwe commissaris van de Koning in Limburg is donderdag stilgelegd.

Dat meldt de NRC.

Coronaregels
De nieuwe gouverneur zou vrijdag gekozen worden. Aanleiding is de commotie over het weigeren van de toegang vanwege coronaregels, eerder deze week, van twee leden van de vertrouwenscommissie tot gesprekken met de laatst overgebleven kandidaten.

Lees ook: Statenleden zonder QR-code niet bij gesprek opvolger Remkes

Het gaat om Ruby Driessen van Forum voor Democratie (FvD) en Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren. Zij werden geweigerd aan de deur van het horecagedeelte van de voormalige Norbertijnerabdij Mariƫnwaerdt in Beesd, omdat zij geen QR-code konden of wilden laten zien.

Advocaat
De fractievoorzitter van de FvD heeft een advocaat ingeschakeld. "Ik wil laten uitzoeken wat dit voor de legitimiteit en rechtmatigheid van de vertrouwenscommissie en het verloop van de procedure betekent", zegt hij in een reactie. Het gaat Driessen niet zozeer om het niet naar binnen mogen bij een horecazaak. "Maar vooral om buitensluiting in een staatsrechtelijke procedure", zegt hij. Driessen is verder benieuwd hoe de andere leden van de vertrouwenscommissie hierover denken. Voorzitter Thea Jetten van de vertrouwenscommissie - fractievoorzitter van GroenLinks - was niet bereikbaar voor commentaar.

De statenleden vergaderen vrijdagochtend over de kwestie. Het gaat om een besloten vergadering.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen