Overslaan en naar de inhoud gaan

'Problemen reactor Tihange veel groter dan gedacht'

Geplaatst opvrijdag 13 februari 2015 - 21:31

De problemen met de Belgische kernreactoren, waaronder die van Tihange, zijn groter dan gedacht. Dat zegt het Belgische Agentschap voor Nucleaire Controle tegen omroep VRT. Tihange ligt op zo'n 50 kilometer van Maastricht.

In de kernreactor werden een tijd geleden kleine scheurtjes ontdekt. De reactor werd meteen stilgelegd voor onderzoek.

3000 scheurtjes
Inmiddels is gebleken dat er niet 2000, maar 3000 scheurtjes in het reactorvat zitten. Bovendien is er het risico dat die scheurtjes groeien, zeggen de Belgische onderzoekers. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Een van de onderzoekers zegt tegen de VRT: "Er kan een breuk ontstaan in een kernreactorvat en koelwater kan verloren gaan."

Wereldwijd probleem
Het Belgische Agentschap voor Nucleaire Controle vermoedt dat er niet alleen in België scheurtjes in reactoren zitten, maar dat het probleem wereldwijd voorkomt. Het agentschap doet een dringende oproep om alle 430 kerncentrales over de hele wereld grondig te onderzoeken.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GroenLinks wil opheldering over kerncentrale Tihange
Kernreactor 1 in Tihange stilgevallen
Problemen kerncentrale Tihange voortaan direct gemeld
'Scheurtjesreactor' Tihange 2 langer buiten gebruik
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen