Overslaan en naar de inhoud gaan

Problemen FrieslandCampina: 400 Limburgse boeren getroffen

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 14:11

Zo'n 400 melkveehouders in Limburg lopen inkomsten mis, nu zuivelconcern FrieslandCampina geen nabetaling uitkeert.

Volgens bestuurslid Thijs Rompelberg van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) lopen de melkveerhouders zeker 10.000 tot 20.000 euro mis.

Coronacrisis
Het zuivelbedrijf maakte dinsdag bekend dat de jaarlijkse nabetaling dit jaar wordt geschrapt. FrieslandCampina is met name door de coronacrisis in zwaar weer beland, omdat de horeca door de lockdown als lucratieve afzetmarkt is verdwenen. Daarbij kelderden bovendien de prijzen voor zuivelproducten. De gesloten grens tussen China en Hong Kong is een laatste tegenvaller, omdat FrieslandCampina die route gebruikt voor de levering van melkpoeder aan de Chinese markt.

Marges
Voor de veehouders is het wrang dat ook zij geraakt worden door de coronacrisis, maar geen recht hebben op steun. "De marges in onze sector waren al laag, waardoor de omzetderving veroorzaakt door corona onvoldoende is om aanspraak te maken op steunmaatregelen van de overheid", legt Rompelberg uit.

Banen
Het schrappen van de nabetaling is niet de eerste maatregel die FrieslandCampina treft vanwege tegenvallende inkomsten. Eind vorig jaar maakte het bedrijf al bekend 1000 banen te gaan schrappen in vooral Nederland, Belgiƫ en Duitsland.

Lees ook: FrieslandCampina schrapt 1000 banen: onzekerheid in Born

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen